Tale med heste, ny trend eller er det bare en billig udgave af gammel horsemanship

Tale med heste, ny trend eller er det bare en billig udgave af gammel horsemanship

8. oktober 2018 3 Af Georgia Timmermann

Som noget nyt i vores tid tilbyder konsulenter/telepatører/clairvoyanter at lære dyreejere at tale med deres dyr/at forstå deres dyr. Nogle sågar blot via et billede af dyret. Jeg siger lige det modsatte til folk. Jeg skal se dyret mindst 1 uge 14 dage i aktion ved mig, i stald, boks, fold, longe, med rytter, før jeg kan vurdere, hvad der skal til for at løse evt. problem, som ejer har med sin hest. Men på markedet har vi nu mennesker som via et foto, kan løse problemet ved at kigge på et billede af hesten.

Jeg taler med heste

Jeg deler i dette indlæg min viden; at tale med heste. Jeg taler med heste ud fra deres instinkt kombineret med mine sanser og 41 års ridning og management af heste, hvoraf jeg de sidste 13 år har været sammen med dem 10 timer i døgnet, fordi jeg lever af at uddanne og tilride heste. Jeg har titlen professionel, fordi jeg lever af min sport. Jeg har en rideskole og en salgs- samt konkurrencestald.

Jeg bruger mine sanser sammen med min erfaring til at forstå hesten

Jeg er så heldig, at få produkter foræret, som også nævnes i denne artikel. Dette er et sponsoreret indlæg

 

Den anden dag trak jeg hesten ind i ridehallen. Groom har sadlet og jeg mærker den stritter lidt imod, men går dog med. Hestens øjne siger altid meget, fordi øjnene tydeligt viser ro eller modsat irritation/uro. Så retter jeg sadel, når jeg kommer ind men mærker den ryster lidt, stritter lidt imod ved at sitre på kroppen. Jeg føler, ser og lugter og ved straks at noget irriterer den. Under manen foran manken finder jeg et lille sår fra det regndækken den har haft på – ikke fordi dækkenet ikke passer, men fordi det har slidt/brændt hul. Det er længere op, altså efter manken og ikke muligt at se fra jorden, da hesten er 170 høj. Men hvorfor sagde hesten ikke noget til groomen. Hvorfor så hun ikke signalerne. Hun lagde jo sadlen på. Fordi erfaring og selvfølgelig en unik gave, at du føler heste, gør, at du KAN FORSTÅ DEM.

Jeg er født med gode sanser. Jeg lugter fx stærkere end min kæreste, vågner ved den mindste lyd. Kan ikke lide høje lyde. Sanser udenom støj lynhurtig, også selvom jeg sover, eller selvom vi er midt i noget andet. Kort fortalt mine sanser er stærkere end normale sanser. Samtidig har jeg en meget lav hvilepuls uanset hvad jeg laver. Bliver jeg forskrækket er pulsen lynhurtig i hvile igen (55-57), hvilket gør hestene rolige. Jeg skriger aldrig eller siger høje lyde, hvis jeg bliver skræmt og skræmmes stort set aldrig af noget. Dvs. jeg panikker sjældent, når hesten panikker eller bliver forskrækket men følger blot med.

Jeg sadler også gerne selv, selvom mit job er at undervise, træne og ride, så bruger jeg ligeså meget tid på at passe hestene, fordi jeg mener, at alt hestene siger her, kan jeg også bruge i min træning. Og ja fodermester er hestens bedste ven, så jeg fodrer også helst selv.

Jeg kan stort set analysere hver en hest jeg rider til og fortælle dem hvorfor og hvordan de er, og hvilken personlighed de har. Hermed også hvilken indstilling de har til andre dyr, mennesker og deres arbejde. Det er det jeg synes, der gør mit job så spændende. Det kan jeg, fordi jeg er født med denne gave, at elske dyr og ingen angst føle og har udviklet min viden til heste via erfaring og lever nu af den. Og fordi jeg nok runder at have tilredet 500 heste, så bliver man lidt en hest selv.

Jeg kombinerer mine sanser med min erfaring. DVS. jeg kigger på hestens krop, ser og kombinerer det evt. med ejerens historie og min ridning og rider den efter analysen og målet med ridningen.

Jeg fik fx en 4 års hest, som jeg ikke kunne komme til i boksen, trods det at den har gået 4 års stævner. Den gryntede underligt og vendt numsen til og hævede du stemmen lidt for meget, så lagde den an til flugt. Grimen tog den heller ikke så gerne på, den ville også gerne bide. Den stressede nemt og var krybbebider. Den har jeg givet en foldkammerat og givet masser af tid med fold, ro og tillid og let arbejde med rytter (let sæde galop= grundkondition). Samtidig har den også fået det rigtige mad fra Equsana; uden stivelse og ad libitum hø samt foldtid.

og i dag kan alle komme til den og den stresser ikke mere. Den er på fold hver dag og får ad libitum hø og er videre til championatsfinalen næste uge. Analyse; Den har været voldsom som hingst og helt sikkert fået at vide, hvem der bestemmer på den hårde måde. Den er blevet redet og har været en ud af mange andre unge heste, sikkert ikke meget foldtid, måske heller ikke nok stråfoder. Vidoen af den tyske rytter som 4 års, lignede han en hest på 10 år og han er 176, slet ikke klar til sådan en samling og opgave. Denne hest skulle have været på fold med masser af hø hver dag, helst resten af dagen. Den skulle have været redet til men ikke nødvendigvis startet stævner blot hyggeredet evt. fri ind til 5 års. I stedet endt han som en tynd og behåret hest, byttet ind i en stald, hvor jeg var heldig at finde ham og i dag blandt Danmarks bedste 6 års heste i ridebanespringning. Der er lang vej til, at han bliver rigtig stor og stærk men det er her grundkondition og let arbejde skal bygge ham op de næste år.

Den anden hest kan ikke bøje nakken som 4 års uden at stille sig og stejle, hvis du tog i tøjlen og forsøgte. Let tøjle går den som et badekar derudad. Hnmm forsøgte igen men uden held. Dens hals er bygget helt forkert til at bøje. Hvad gør du så? I stedet for at tvinge den med glidetøjle på, så tog vi løs elastikchamboin på og masser af galoparbejde i let sæde 172 år og let springning uden at bekymre os om hvor hovedet stod. Vi fik den i god grundform. Nu som 5 års kan vi bøje den og den er meget ridelig, dog stadig lidt stram i ganaschen men da dens grundkondition er i orden, og jeg kan føle, mærke hvor dens grænse er, når jeg arbejder med hende i dressur, så skal det nok blive rigtig godt om et år. Dette Badekar er 5 år og også videre i championatsfinalen i denne uge og I LOVE THAT HORSE TOO.

Jeg tager da hatten af for at folk betaler mellem 300-2000 kr. for at få en til at fortælle dig, at din hest er ked af det, fordi sadlen trykker, eller at den ikke kan lide, at du rider i hallen hele tiden, men vil ud på tur. Jeg tror på engle, djævle, gud og det gode og onde men jeg tror ikke på, at man kan tale med døde dyr eller levende dyr på denne måde ved at kigge på et foto eller se op i himlen eller møde dyret første gang, røre det og fortælle hvad hesten siger.

Du kan tale med dyr ved at elske dyr og bruge din erfaring samt sanser på alle mulige måder. Jeg åbner mine sanser helt og antennerne er slået ud, så snart jeg er sammen med hestene. Især følger jeg med fra hallen og banen, når jeg skridter, hvad hestene laver på foldene. På folden og i stalden siger din hest så meget om sig selv, og hvad den behøver og hvordan den er; Aggressiv, kærlig, klister, social…

Jeg lytter, om der er den samme ro i stald og på folde, automatisk uden at tænke over det. Vrinsker en hest for meget eller er der pludselig helt stille, hvor jeg plejer at kunne høre hestene. Er lyden højere end normalt, anderledes end normalt, er antennerne ude og alarm sat til. Drikker den af truget, når den kommer på fold i stedet for at gå direkte til høet, ved jeg, at jeg skal tjekke vandkop, når jeg kommer ind, fordi så har den nok skidt i vandkoppen.

Jeg siger dog ikke, at der ikke eksisterer en spirituel verden, da jeg selv tror rigtig meget på, at der er mere mellem himmel og jord, end vi ved. Men jeg har svært ved at tro, at man kan tale med dyr på den måde, at de direkte siger direkte til en, hvad problemet er ude fra et førstegangsmøde i stalden eller via et foto. At fortælle ud fra et foto eller et hestehår (min veninde skulle sove med), hvorfor de er triste, ikke spiser nok, eller hvorfor din hest bukker ved galop eller vender numsen til i boksen, når du vil tage den ud, er for mig at gøre grin med MIG, der har brugt og bruger utallige år på at ride, uddanne, passe og lære heste at kende.

Måske er det fordi vi lever i det hurtige tidssamfund i dag, hvor vi ikke er meget for at øve os for længe, før vi vil se resultater. Vi søger også gerne evig lykke og succes. Nedture vil vi helst undgå. Vi skal helst kunne opgaverne HURTIGT. Have en løsning hurtig. Vi vil gerne blive gode på rekordtid. Vi mennesker higer alle efter et svar, en løsning så bekymringerne forsvinder og lykken varer evigt.

Den moderne ridning er, at forstå din hest og træne via det system, der gør, at den præsterer bedst. Heste siger så meget. Nogle heste vil gerne have din numse ned i sadlen på springbanen, andre heste slår op, når du sætter dig ned og gør du det længe nok, slår de op selv den dag, du ikke sætter dig ned, fordi nu er det blevet en vane for hesten at slå op.

Nogle heste stopper med at virke fremadsøgende og glade, fordi du rider i samme øvelser, samme kedelige ridehal hver dag, 6 dage i ugen. Varier´ din træning, aktiver din hest og lad den være hest (se råd nedenfor).

Nå jeg taler med HESTE/bruger horsemanship, så starter jeg således

  1. Info om hesten og dens historie, problemet, dyrlæge røntgen scanning..
  2. Ser hesten fra jorden, i boksen, på folden, i soignering. Hvordan kommunikerer den med andre på folden, i boksen. Er den dominerende, søger den ud, vil den være sammen med andre (social). Hvordan reagerer den når vi strigler, lægger dækken på, sadel på…Er den doven, uopmærksom eller sensitiv, bange, flygter væk…
  3. Starter træningen med longe, chamboin. Kan den bøje uden modstand, gå frem uden modstand
  4. Fortsætter med ridning og bruger nu alle sanser; Ser (hvad gør den og er der støj udefra i form af en forhindring, hund som larmer, mennesker som forstyrrer, føler (reagerer den ved at gjord spændes, sitrer den med rytter, krummer ryg, sparker ud når tager tøjlen og brugen ben, , lugter hvordan reagerer den skider den hele tiden tynd alm..,
  5. Hvordan er den bygget; KORThalset (svært ved at bukke nakken), ingen mellemrum i ganachen (svært ved at bøje fordi det strammer), svag læn, ryg, kort krop. Lang krop lang hals, stor hest…. Kig på hesten og rid den efter eksteriør og byg den op stærk langsomt. Lille hest tager kortere tid at bygge op fysisk – stor hest mere tid

Vigtigst er, at hesten skal turde gå fremad. Så løber den lidt ved tilridning, så lad den løbe. Du kan altid lære en hest at stoppe. Største problem er at få dem fremad. Stoppe skal de nok. Den må ikke være bange for dine hjælpere som er ben, sæde og tøjle. Ofte får vi heste ind, som er blevet bange for ben. Så de enten løber fra benene men værst af alt stopper, når du gir ben, fordi de forbinder ben med ryg i munden, måske ubalance i sadlen eller en alt for svær opgave på konkurrencebanen. Måske uvidenhed om at for at få en hest til biddet, skal den fremad til hånden. Altså lære at gå foran schenklen, ikke save den ned i tøjlen. Tøjlen skal støtte. Mine lillefingre bruger jeg til at vibrere biddet, når den er klar til det (er i galop uden at gå i stå), så jeg laver blød mund på hesten.

RÅD til tilridning af unge heste

  1. Når din hest er tilredet og stadig ikke vil bukke nakken eller runde om indvendig i volter eller stå stille fortil, så Få din hest i god form ved at lave masser af galop i let sæde, så den kan overskue, når du skal videre med hårdere og sværere opgaver. Lav varieret arbejde med din unge hest, longe, ridning, cavaletti, tur med anden. Gør arbejdet sjovt.
  2. få en professionel til at tilride/uddanne din hest og en analyse på den, hvis det ikke lykkedes at få den redet eller opdraget, så det bliver gjort rigtig første gang. Pengene er givet godt ud
  3. Sørg for din hest trives i stalden. Kan den lide at stå i udeboks med lukket til andre, så ok men ofte kan en ung hest bedst lide selskab men ikke en vallak ved siden af en sur hoppe som helst vil være sig selv. Byt rundt også selvom det ikke er muligt. Lærer de at sparke, stresse= skaber fysisk sygdomme som mavesår osv. (kommer af stress fordi de ikke trives)
  4. Sørg for at folden har ad libitum hø til især unge heste og evt en kammerat hvis har brug for selskab, stresser mindre. Sørg for at det er den samme trygge fold og kammerat hver dag og sørg for at lave en god rytme for din hest; Træning, fold, mad.. skal gerne være det samme hele ugen – og stævne; kørsel, opstald, start. Heste elsker, at de ved, hvad de skal. Det skal være sjovt at gøre bil. Folk spørger mig tit. Hvordan læsser du dine unge heste. Øhh det tænker jeg slet ikke over. Jeg læsser bare, også selvom de aldrig er kørt med. Og næste gang springer de med glæde op selv. Sørg for at de aldrig mangler vand og hø hvis de står stille i længere tid.
  5. Der er ikke nogen genvej til succes. Det er hårdt arbejde at træne sit dyr til at være den, du gerne vil have den skal være. Men dyr tilpasser sig dig og det du gør, lærer den. Sålænge du husker, at det er et dyr, som ikke taler menneskesprog; FLUGT-, VANE-,FLOKDYR. Omgiv dig med de bedste; træner, dyrlæger og fagfolk.

Til slut vil citere Sokrates (469-399 f.Kr.) var en græsk filosof fra Athen

Jo mindre man ved, jo mere tror man, at man ved.

Jo mere man ved, jo mindre ved man, at man ved.

Elsk din hest og din sport

God ridetur og tak fordi du læste med

fb-share-icon