Mit udstyr betyder alt
Ad Advertorial

Mit udstyr betyder alt

19. februar 2020 0 Af georgiatimmermann

Ligesom racerkøreren eller cykelrytteren, så betyder dit grej alt. Selv en knappenål på en cykelrytter kan betyde irritation eller vægt, der kan optimeres for at præstere. Jeg rider med det meste udstyr fra Abrideudstyr.

Her ses jeg til weekendens stævne på Calia. Hun er en tændt ung hoppe, der nemt mister fokus på jobbet. Men når hun har fokus, er hun helt fantastisk. Foto taget af Jimmy L. Friis.

Fordi det er det, som sport drejer sig om. At du har det bedst muligt, mens du præsterer, så du kan præstere bedst muligt.

Nogle siger: Kan du ikke vinde, kan du skinne. Selvfølgelig er det også vigtigt, at se godt ud. Men jeg vil nu helst vinde nulrunder. Det sælger dog altid at se godt ud. Det er jo bevist i mange undersøgelser. Men ved mig, der overgår det at skinne ikke sikkerhed og komforten.

Hestene går med youngster gamascher på alle 4. Små strygere på bagben. De heste som har klokker på, er fordi de træder op i sig selv. Foto taget af Jimmy L. Friis.

Sadel

Jeg rider i monoklap fra Kongeaasadel. Jeg rider også stadig i min prestigesadel, som også er en monoklap. Ved monoklap føler og mærker du nærmeste hestens reaktion, inden den handler. I love it.

Sadlerne er efterhånden godt brugt, fordi jeg bare elsker at ride i de sadler. Nogle er i kalveskind og andre i læder. Dem i læder holder selvfølgelig længere i læderet, da kalveskind slides nemmere. Kalveskind er dog mere behageligt pga, at det er blødere. Jeg elsker mine sadler og rider også i dem til dagligt ca 5-7 timer. Jeg har 3 sadler at skifte i mellem, som kun jeg rider i. Det gør, at jeg ikke skal skifte længde i bøjler hver dag, og at det kun er mig, som kan ride dem i stykker. Det er rart at have noget for sig selv. Alt andet udstyr deler jeg med mine kunder og ryttere; trenser og sadler.

Jeg skifter på Sif mellem bid og hackamore, mest for at den får nyt på. Det gør, at hun er nemmere for mig at samle. Når hun har vænnet sig til det samme bid, tager hun selv styringen, og så kan jeg ikke få hende samlet og kommer ofte for dybt på afstandene. Foto taget af Jimmy L. Friis.

Trenser

Vi har mange trenser, som I kan se på video, hvor jeg fortæller lidt om hver trense og bid.

Jeg bruger også lammeskind under sadel. Jeg ved ikke om det blot er en vane, eller virkelig gør det behageligere for hesten. Dog har jeg en lam som løfter foran ved manken, så sadlen kan passe til de fleste heste.

Jeg bruger lam ved maretingale for at undgå slidmærker og hesten ikke mærker spænderne. Jeg har ikke fortøjr på, medmindre det er en hest, som har brug for hjælp til at holde sadlen på plads. Jeg vil helst have så lidt udstyr dvs. remme rundt om hestens forpart, så den er fri til at springe. Jeg tror på at alle de remme og spænder kan minimere dens kraft (ikke at jeg har bevis for det).

Jeg skifter spænderne fra martingalen under sadlen ud med solide karabinhager fra jem og fix, således at der er mindre chance for, at de går op midt i konkurrencen. Jeg har prøvet, at et bid knækker. De bid, som er gummi, er jeg mest nervøs for, da det er dem som er knækket for mig to gange. Jeg har også prøvet, at tøjlen knækkede, martingalen gik op nedenunder i karabinhagen (derfor udskift af karabinhager til de stærkere) og her måtte jeg også række hånden op og udgå.

Masker

Jeg bruger lydtæt ører, især udenfor hvis det blæser en halv orkan. Blæst kaster lydene op i luften og hestene bliver utryg, når de ikke kan identificere/genkende de mange lyde. De heste vi rider på i dag er avlet mere tændt, varme og kan ikke bare lære at falde til ro via træning, signaler og kommandoer. De er lavet tændt, skabt til at springe højt og hurtigt. For at holde deres fokus prøver jeg at berolige dem og arbejder på i det daglige at lave det samme, uden at de selvfølgelig keder sig. For at undgå at de mister træningsmotivationen rider jeg også meget tur både alene og sammen. Jeg har haft heste, som var så sensitive, at tur slet ikke var muligt. Men at de elskede deres ridebane, området ved springbanen og hallen. De elskede at arbejde. Hvorfor så tvinge dem ud på tur eller ud at bade, bare fordi du synes, at den skal lære det og de signaler. Man skal købe den race/type hest, som er skabt til det, som du KAN og vil bruge den til. Man skal ikke tvinge en stor kraftig person til at blive martonløber til OL, hvis dennes krop slet ikke matcher.

Det er ikke som i gamle dage, hvor hestene var avlet tungere og mindre varme. Sålænge hestene trives ved deres arbejde og livet som ridehest, skal du ikke ændre det, blot fordi du synes at den SKAL lære det. Det er vigtigt, at MAN ikke gør alle hesteracer til samme race. Derimod skal hver hest behandles efter, hvordan de trives. Nogle heste er skabt til at bade i havet, ride tur, nogle med vogn bag, andre til at springe højt eller at løfte benet højt. Din træning, opvarmning og præstation skal udføres ud fra hver enkelt hest. Når du kan det, så får du en glad hest. Selv vores folde og bokse ændrer vi efter, hvordan hesten har det. De skal være glade, ikke urolige eller paniske, slet ikke stresset – men motiveret og friske, happy og være hest.

Fenwickmasken testede jeg ved et stævne ved at ride med den i en klasse og uden i en anden. Og der var tydeligt mere fokus med masken – om det var fordi det var første klasse eller ikke, kan jeg self ikke svare på, men jeg ser og føler en mere ro, mere fokus med masken på hende, som jeg bruger den på.

Fokus på jobbet er mit mål med træningen. Udenfor træning og arbejde kan hesten hygge sig på fold og i boks. Men til træning og med rytter på, prøver jeg at lære hesten, at den skal have fokus på opgaven. De store kulisser, lyde og larm, uro og spænding over at skulle præstere kræver meget af en hest og rytter. Lær den at have ro med energi og fokus på , så er du godt på vej til din succes.

Som I godt kan høre, så kan jeg blive ved med at fortælle og dele mine oplevelser og erfaringer.

Overdriver du sikkerheden?

Jeg håber, at DU fik lidt inspiration eller måske hjælp til din egen træning ved dette blogindlæg. Jeg linker her flere blogs, som jeg har skrevet omkring udstyr og sikkerhed til inspiration til alle JER hesteelskere.

Bid jungle

Hav en fantastisk regnfuld onsdag. Må solen snart skinne i det danske land. Jeg vil gå i gang med at træne og bruge aftnen på at passe heste og undervise.

Ny sponsor2020, held?