Kan vi brokke os til billigere stævner?

Kan vi brokke os til billigere stævner?

3. september 2019 2 Af Georgia Timmermann

Lige nu går snakken om, at det er DYRT at gå til ridning. Der tales ned og op. Dårligt og negativt men er sandheden ikke altid, at det er dyrt at gå til hest. Om det er lille Lise på rideskoleholdet, Susannes datter der skal på ridelejr, ryttere der skal til Warm Up, så hører jeg; BROK. Brok. Brok.

Equitour i Ålborg er mega dyrt, men et fantastisk stævne at deltage i.

400 kr. for en klasse til et c stævne. 30 kr. i gebyr at melde til. 750 kr. for strøm til campingvognen, lastbilen eller kabeltromlen. Eller ca 1000 kr. pr. overnatning på hotelværelse med dobbeltseng for far og mor, groom og rytter, hestepiger i et værelse. 1500 kr. for boks for weekenden pr. hest. Benzinen dertil. Udgifterne at forlade stedet derhjemme, fri fra skole eller arbejde. Licens til rytter. Pas til hesten. Konkurrenceregistrering, vacciner og et par nye kondisko. Lidt smart udstyr…

Jeg deltager i de stævner, som det er økonomisk forsvarligt at deltage i med de unge heste

Udgifter kan vi lave nok af, hvis du vil gå til HEST. Men vi vælger jo selv. Kan det gøres billigere til de forskellige store stævner. Ikke så længe vi deltager. Og jo flere deltagere, jo mere forbedrer stævnearrangørerne forholdene. Mere vil have MERE. De speaker bedre, de har bedre musik, mad, service, toilet-badforhold, ankomst-afgangsforhold, aktiviteter for børn, boder, baner, dommere, Tder, festaftner… Bedre forhold koster også penge for arrangørerne. Og oprydningen. PUHA ikke at tænke på, hvilket slid de store stævner har for arrangørerne – hatten af for det.

Ligesom min nissehue er et kendemærke, så er min deltagelse i visse stævner for mig også en gentagelse.

Vi er stolte over at gå i finalen til championaterne, og alligevel brokker vi os over, hvor dyrt det er at deltage. Hvorfor deltage, hvis du synes, at det er så dyrt. Du ved, hvad prisen er. Første gang jeg gik i championatsfinalen for 4 års, ringede min samarbejdspartner til JBK, at der må være sket en fejl med prisen. Det er 6 år siden, og han har ikke glemt det endnu. Men han betaler stadig i dag og uden brok. Han siger, at oplevelserne er det værd.

Er det ikke bare os danskere, som er nogle brokhoveder. Jeg personligt synes, at det er spild af tid/liv, at brokke sig. Jeg siger min mening, hvis jeg ved, at den gavner mit team og jeg. Gavner den ikke, så holder jeg mund. Næsten… Deltager jeg til stævnet, så har jeg accepteret prisen.

Til de større stævner plejer jeg venskaber og forbindelser. Det har været en del af min forretnings udvikling.

Og ja, så kan du sige, at det kun er de rige, som kan starte, mennnnnnnnn jeg starter også. Og jeg er i hvert fald ikke rig, tæt på det modsatte af rig. Jeg har blot fravalgt alt andet; ferier, spise ude, spise fint hjemme, køre i biffen, shoppe tøj eller andet. Jeg sparer på MIG for at få muligheder andet steds. Min mobil er gammel men den er fin og virker. Mit tøj på arbejde er hullet og slidt, men det virker. Jeg syr gerne mine træningsbukser, så de holder lidt længere. Jeg gemmer mit flotte ridetøj til stævner og tager den gamle hjelm og sikkerhedsvest på i stalden. Jeg lader min mand handle, fordi jeg ikke kan holde mig til indkøbssedlen. Det har vi sparet enormt meget ved. Tænk, hvis jeg også droppede slikket, så ville jeg have råd til endnu et stævne. Og jeg lever og har det FEDT.

Her ses Samba i (Herning marts 2017). Og Sif til et af mine yndlingsstævner. C-stævnet uge 26 på Bækgaarden. Begge stævner har jeg deltaget i de sidste mange år.

HEST er dyrt, men det er DIT valg, om du vil gå til ridning. Støt op om andre stævner som er billigere og brok dig mindre. Nyd det du vælger at deltage i, eller gør noget ANDET. Jeg synes, at vi brokker os for meget og alligevel står vi med den nyeste telefon i hånden, en smøg i kæften og cola fra den nærmeste tank – alt sammen et par startgebyr til et stævne.

Der er masser af andre stævner, hvor det koster mindre end 400 kr. pr. start. FX Stutteri Ask stævnet er jo fantastisk og under forhold som til et international stævne. En kaffe kostede 10 kr. Det er kun mit eget elevstævne, hvor kaffen koster 5 kr., at det er billigere.

Brug de små stævner til at træne dig selv og dine heste. Jo flere deltagere til de dyre stævner jo dyrere bliver stævnerne. Men jeg må nu sige, at det er fedt, at deltage. Jeg glæder mig hvert år til Herning og Christmasshow, Bækgaarden og Riderscup. Jeg spiser gerne lidt mindre ude, mere pasta og ketchup og så nyder mine yndlingsstævner.

Du vælger selv dine stævner. Din succes afhænger af din træning hjemmefra, dit niveau og hvordan du definerer succes. Succes kan også være at glæde sig over andres succes el skabe venskaber i sporten

Som professionel kan jeg jo træne og knokle min vej op. Som amatør er det sværere, fordi du har et fuldtidsjob at tage dig af ved siden af træningen. Du får trænet mindre, hvilket jo definerer forskellen. Men det er stadig ligeså dyrt for en professionel som en amatør at deltage. Jeg betaler det samme beløb. Ja rigtigt, at nogle af hestene rides for ejere, så ejerne har udgifterne. MEN om jeg havde et fuldtidsjob som lærer eller som rytter, så koster det os stadig det samme at deltage. Du bliver dog bedre (heldigvis) ved at leve af kun at ride, hvilket er forskellen mellem prof (du lever af din sport) og amatør (din sport er hobby). I svømning eller tennis bliver du også kun bedre via træning og kan kun deltage i konkurrencerne alt efter, hvor dygtig du er (rangliste). Du kan ikke forvente at deltage i store badmintonstævner, blot fordi du træner i Fynsserien efter arbejde. Du vælger, hvad du vil. Vil du leve af din sport, så GØR det og KÆMP. Vil du hygge, så vælg de stævner hvor du har succes og hygger dig. HUSK du vælger selv, hvad dine tanker skal tænke: FEDDTTTTT det her. Og jeg har set nogle amatører være med i store klasser i toppen.

Jeg er så heldig, at jeg har knoklet mig op til ofte forkælelse med vip armbånd fra venner og samarbejdspartnere, flot udstyr og gode heste at ride på.

Hvor der er VILJE er der vej. Undskyldninger har vi nok af men prøv med positiv handling i stedet.

BE GOOD

fb-share-icon