Træn din unghest glad

Træn din unghest glad

12. november 2022 Af Georgia Timmermann

Hvordan træner du din unghest til at blive stærk fysisk som mentalt? Jeg træner mine unge heste efter at være GLAD. Hestene skal elske at gå på arbejde. Heste drives af at være en glad ridehest. Du kan vise hesten vandtruget, men du kan ikke tvinge den til at drikke.

Info. Skribenten, udøveren er den samme rytter som på alle video og foto nedenfor.

 

Jeg tilrider som regel, når de er ca 3 år, selvfølgelig er der undtagelser. Er det en hest, som er championatsemne, så lægger jeg min målsætning og hermed træning derefter.

Som 3 års rider jeg rigtig meget fremad til hånden i let sæde for at få en masse bevægelse og kondi i hesten. Hesten skal gå på en masse forskelligt underlag, så dens knogler og sener styrkes. Jeg rider meget ligeud og helst udenfor på store arealer. Nogle heste har nemt ved at holde galoppen og nogle changerer også uden problemer og er i gode balance i landingen. Det gør det ekstra nemt for mig at fortsætte uddannelsen af hesten.

https://youtu.be/oJfFTQhY7Ag

 

Jeg sidder sjældent ned i trav på hestene i den unge alder (3/4års) og øver heller ikke tilbagetrædning, versader og andet før de er i balance til at svare frem for schenklen. De fleste unge heste i starten af deres tilridning har altid nemmest ved at træde tilbage og stoppe end at gå frem. Tilbagetrædning og til siden kan du også sagtens øve fra jorden, så er du ikke til gene på den unge hests ryg.

At samle heste er jo egentlig imod hestens naturlige eksteriør og fysik (du ser jo ikke en hest galoppere i det fri i holdning?), så hvis du tvinger dem i holdning, får hesten ofte spændinger. Jeg rider den galop, som den unge nytilredne hest står stille i fortil og arbejder bagfra frem til hånden. Fremaddriften holdes i det tempo hesten kan holde takten med støtte i tøjlen. Jeg sidder aldrig med løs tøjle. Når den bliver ældre som hesten på video ovenfor så kan du begynde at samle den og lære den temposkift.

Det er ekstra vigtigt at starte tidligt med let tilridning (3års), så hesten bygges op kontinuerlig og langsomt. Når det så er sagt, så er heste forskellige og ikke alle kan startes tidligt, så får de blot en sommer på engen efter tilvænning af rytter og ny målsætning, når de kommer retur.

 

Afridning er vigtig. Jeg elsker at mine trænere bliver ved med at råbe efter mig at sidde op før springene og tilbage i sædet efter springene, fordi det er vigtigt, at jeg lærer at kombinere min lette hestestil med den skolede stil.

Ligeudretning er mega vigtig for hestens uddannelse ellers kan den umulig komme fejlfri, når springene bliver lidt højere.

Ikke alle heste er født med perfekte kroppe. Det er mit job at sørge for at hestene bygger muskler og styrke op uden at blive kede af at gå til ridning. Det er svært at slå en clear i badminton med kraft og energi uden at spænde op eller slå den udenfor banen. Det samme med ridning. Du skal ride med energi men være afslappet både hest og rytter.

Jeg springer utrolig mange små spring til træning. Det tager ca 4-5 år at uddanne en hest stærk nok til at klare høje spring. EN HEST har kun et vist antal spring i sig. Så jo højere du springer, jo flere år du springer højt, jo mere slider du på hesten.

Jeg rider stævne, når jeg føler at hesten er sikker hjemme på min egen bane. Nogle heste er også spooky, direkte bange og stresset, når de starter deres første stævne. Her er det vigtigt, at du kan læse, om den blot er fræk, ikke kan lide den måde, som du agerer i sadlen på, eller om hesten faktisk er stresset og spooky. Din handling ovenpå hesten til dens første stævne er VIGTIGST. Ligesom alt du lærer hesten første gang. Mosler og overfalder du den med smed og dyrlæge, dækken, trense eller vandspiltov, trailer eller tur, så husker den oplevelsen for evigt. I dag avler vi også mere sensitive heste.

Når jeg rider ind på en hest, som føler at stævneoplevelsen er vild, så tager jeg flere ture ud til andre ridehaller og træner, så den oplever køreturen og springning i andre haller og på baner inden stævnet. Til træning har du flere muligheder for at give hesten tillid og tro på opgaven. Der behøver du ikke at ride, når klokken lyder. Der kan du ride rundt i flere minutter, inden du springer nummer 1. Du kan tage nr 1 10 gange i lav højde. Det betyder meget for unge heste, at du har tid til at gøre førstegangsoplevelsen god. Springheste er dyre at uddanne, fordi de skal se utrolig mange små baner, før de er klar til store baner.

Samtidig så bruger jeg også tid på miljøtræning, hvor de sover med plastik, går over plastik, springer over vandgrave. Dog altid det samme miljø. For meget stimulering kan også overstimulere og have modsat effekt på hestene.

Derimod tillid og vaner er godt for den unge hest. Vind dens tillid ved at strigle og nusse den. Gør det samme hver dag. Fodre kl. 8. hø på arbejde, fodre, på fold så længe den vil, ind igen. Se på din hest, om den skal have kammerat på folden, om den trives på folden/i boksen, med naboen ved siden af.

Det som driver mig i mit arbejde med de unge heste, er kærligheden til hestene og at se en rå hest blive til noget stort en dag med sin rytter.

Og husk VÆR realistisk om din og hestens kunnen. Ikke alle er egnet til at tilride og uddanne en porsche. Ikke alle er født atleter eller Ol-deltagere. Realitetssans gælder også finansmanden.

Tak fordi du læser med

Skriv gerne en kommentar

 

God ridetur

fb-share-icon