Tilridning har mange en mening om. Her er min mening

Tilridning har mange en mening om. Her er min mening

19. august 2018 Af Georgia Timmermann

 Tillid, tro på opgaven og tryg ved mennesker i al håndtering fra jorden og til hest. Har du vundet hestens tillid vil den kæmpe for dig, når du når konkurrencebanen. Heste husker oplevelser så oplevelserne skal være gode. De lugter dig, husker oplevelsen med dig og oplevelsen skal være fyldt med selvtillid så de ELSKER at være på arbejde.

Jeg er så heldig, at få produkter foræret, som også nævnes i denne artikel. Dette er et sponsoreret indlæg

Jeg har nogle epoker i min ridekarriere, som jeg kigger tilbage på med enten sætningen ”Been there, done that” eller ”shit hvor var jeg dum” og det er her jeg er glad for min personlighed eller er det en blanding af min uddannelse og personlighed, som jeg er glad for. Nemlig at jeg evaluerer, tænker over det, som jeg har gjort og især det jeg gjorde forkert eller ikke lykkedes med, så jeg kan lære af det og blive bedre.

I dag har jeg 41 års erfaring med heste og det er selvfølgelig en ordentlig kuffert fyldt op med erfaring af fejl og successer. Disse deler jeg nu ud af til heste og mennesker ved at ride heste til for alle typer kunder; amatøren, den professionelle, for folk fra væddeløbsbanen, travhesten, tinkeren, frieseren eller varmblodshestene. Ponyer eller heste. Alle kan få tilredet deres hest eller pony ved os.

Noget jeg har hørt og stadig hører, er blandt andet det med at folk synes, at heste skal have en måneds sommerferie, fordi så har de det meget bedre eller det trænger de til. Jeg tror nu mere det er os mennesker, som prøver at overbevise os selv om at det er bedre, fordi så kan de gå på sommergræs for 400 kr. og vi kan være fri for at passe og ride dem. Hmmm ingen ældre heste eller mennesker har godt af at drive den af eller æde løs i en måned, medmindre du eller den er syg. Eller måske skal hesten have voksefri, fordi den er ung og ranglede.

Jeg ser helst, at vores heste bliver redet til som 3 års, en måneds ryttervant og lydighedstræning. Først i longe, så lidt indspænding, så den lærer at acceptere biddet, så op- og afstigning, så op at sidde, så skridte og trave i longe og så ud på hovslaget og lære den at dreje for tøjle og gå frem for ben ved hjælp af en fra jorden.

Husk at få ordnet tænder inden du starter tilridningen. Vi bruger Højgaard Hestehospital

Når den så er tilredet, så kan den komme ned og få en pause på græs resten af sommeren og hjem igen til vinter. Ser den godt nok ud til at bære rytter, altså er den rund og ok gående med rytter samt virker som om den kan holde til opgaven, så fortsætter vi hvor vi slap og træner hele vinteren 3-5 dags ridning  på at ride galop let sæde, få konditions- og glædesarbejde frem i hesten, så den kan lære at gå frem til hånden for schenklen. Vi tager sjældent fat i tøjlen og samler den. Vi rider hellere mere frem før samling kommer derfor er dem jeg rider til også sjældent klar som 3 eller 4 års da de ikke går i den holdning som giver point ved dommerne. Let sæde og let sug på hånden ind til de er stærke nok til at bære sig selv. Her er delte meninger og ja der er altid nogle heste som er stærkere end andre, enig.

jeg tror at masser af motion uden for meget pres, masser af fold, godt og fri adgang til hø samt godt foder er vejen frem til en sund hests udvikling.

Vi fodrer med Equsana

Det tager flere år at bygge en hest op

 

SKYND DIG LANGSOMT

 

og det er ofte svært at se, hvornår hesten får lidt ondt i kroppen eller bare synes, at det er hårdt at blive ridehest og sætte muskler. Det kræver en del kunnen at bygge dem op og det er ofte her det går galt. Netop fordi mange vil så gerne have en super ridehest hurtigt og fysikken samt psyken skal følge med rytterens mål. Jeg mener dog, at det er omvendt. Rytteren skal følge hestens psyke og fysik og sætte mål derefter. Store heste tager altid længere tid. Stramme heste i overlinje og lænd tager lang tid at gøre smidige. Små hurtige og hurtigt udvokset heste tager kortere tid at gøre smidige. Psyken følger fysikken, fordi bliver du presset fysisk lider psyken også nederlag, fordi så føler hesten hurtigt, at opgaven er for stor. Er den hurtigt oppe at springe højt som 5 års og det kører bare derud for dig og din unge hest. Inden sommeren er ovre, har du allerede jernet rundt i 130 og vundet flere 130 på din hurtige unge hest for så pludselig at møde modstand fra hesten, da den skal gå lidt højere. Måske sagde din hest allerede nej tak til sidste  eller forrige stævne men du mærkede det ikke, fordi den gjorde det, du vandt, du red nul. Men det er vigtigt, at de unge heste også får nemme opgaver at løse, også selvom du lige har redet nul i 130, så er det ok at ride 115 og 120 sågar en LB 110 og i et tempo der ikke ligefrem giver præmie. Det styrker ikke kun hesten psykisk men også fysisk, fordi den får runder i benene og ikke behøver anstrenge sig for opgaven. Jo flere opgaver som ung den skal anstrenge sig for at udføre, jo mere kommer den til at tro, at det er sådan springning er… hver gang… lidt svært og hårdt og ikke spor nemt. Tilsidst siger din hest fra og begynder at stoppe og når den først finder ud af at stoppe, fordi den synes det er for svært hver gang, så er det svært for rytteren at få den til at tro på at opgaven er nem igen.

Longearbejde kan I se her på min youtubekanal

og høre mig speake, hvorfor longe er så vigtigt i dit arbejde med de unge heste. Her ser du din hest fri. Du arbejder den fra jorden og ser hvilket sind den har, når du vil stoppe den med stemmen, din position/placering fra jorden og den måde den reagerer, når du driver den frem. Du ser den trave, lærer dens bevægelser at kende og kan hermed forebygge en del skader, fordi du måske kan se skaden før den opstår eller bliver til, hvis du har styr på din hests adfærd- og aktionsmønster.

Sig til hvis vi skal ride din hest til. Vores hjemmeside med priser er her www.georgia-timmermann.dk eller send en PB

Tak fordi du læste med

Fortsat god søndag

fb-share-icon