Tilridning. Skynd dig langsomt

Tilridning. Skynd dig langsomt

9. september 2019 Af Georgia Timmermann

Hvorfor springer du så lavt med dine unge heste? Er du bange for højder? Been there, done that… Jeg har lavet fejl nok, hvad angår at presse heste ud i mere, end de på nuværende tidspunkt kunne magte. Og jeg synes stadig, at det er svært, hvornår de unge er klar til næste skridt. Et skridt frem, to tilbage, tre frem igen…

For at en ung hest med top afstamning, blod, forsigtighed og indstilling skal udnytte disse egenskaber, kræver det, at vi lader hesten bygge egenskaberne op. Når den er 5 år skal den helst springe MB. Når den er 6 år skal den helst springe MA. Hvem siger det? I følge min samarbejdspartner i Belgien, så skal de helst gå små klasser ind til de er 7 år. Måske kan man ride lidt højere som 7 års, hvis de er klar.

Jeg har uddannet mange heste til 130/140/145 niveau fra de var unge (nogle siden de var 3 år) til de blev solgt. Et job jeg har lært utrolig meget af.

Ja, jeg ved godt at tid er PENGE og vindere sælger. Jeg bliver også grebet af at være med blandt vindere og deltage til prestigestævnerne. Hesten skal også VILLE være med. Og dette er ikke at sammenligne med fejl på banen – det hører med. Det her er et emne om den generelle uddannelse af de unge  heste.

I Tyskland er banerne jo fx meget lavere for de unge heste. Plus de fleste unghesteklasser er stilkarakter til national og CLEAR rounds til FEistævner for ungheste.

Jeg red Sifs første 130 i august, da hun var 6 år og det var en nulrunde med held i posen og en plads i championatsfinalen, hvor jeg ikke kunne styre hende. Hun manglede styrke, at vokse. OG den mangel gjorde hende usikker.

Her ses Sif som 9 års i år med en flot forbens teknik. Den teknik havde hun absolut ikke som ung

Ved at ride mindre klasser på Sif og få hendes ridelighed og hermed teknik bygget op, fik jeg hende dertil i dag som 9 års (145 cm). Sif har fået lov at blive stærk og har fået tid til at udvikle hendes teknik (især forben), fordi hun aldrig rigtig har været presset. I dag skal de unge heste helst vinde deres youngsterklasser og gerne hver gang. De unge heste får aldrig rigtig deres teknik udviklet, fordi de aldrig når at ride klasser, hvor det er mega let for dem eller tid ved springet til at finde ud af, hvordan ders for- og bagben skal afvikles. Jeg hører argumenter som; at min hest har nemt ved den her højde. Heste skal lære at ride omhop. Min hest kan bedst lide at ride hurtigt. Den er 5 år og du rider 120 cm med 120 i timen rundt stort set til hvert stævne. Ja du vinder, men hvad har din hest fået ud af den røde roset i den fart?

Hestene får ikke den ro en klasse giver, hvor det er et normalt tempo, hvor du stadig kan vende indenom og ride et mindre galopspring på de lange afstande. Jeg siger ikke, at du skal ride tanteridning.

Sælger heste bedre, hvis du kan gå på GO og se resultater, hvor den har vundet stort set hver gang som 5 og 6 års? Ja, Vindere sælger. Men hvad så når den er 7-9 år og skal til at springe højere? Du har måske redet et højt tempo så mange år, at hesten ikke kan springe uden det tempo. Unge heste husker rigtig tydeligt det, som du lærer dem som UNG.

En ung hest kræver mange selvtillidsrunder og det er vores job som rytter at vide, hvornår NOK er nok. Hvornår vi skal ride en langsom selvtillidsrunde, hvor hesten får ros for sin runde, som var det din røde roset. Hesten vinder selvtillid og synes at springning også kan være nemt og ikke kun hårdt og under pres.

Heldigvis har jeg haft flere trænere i løbet af min ridekarriere på 42 år. Nogle trænere som forsøgte at lære mig at ride ”pænt” og nogle som lært mig at ride hurtigt. Alle trænere har været fantastisk på hver deres måde, fordi selvfølgelig skal man ride hurtigt og vinde. DET er jo fantastisk at vinde. Dog når man uddanner unge heste, så er det så vigtigt, at I begge er klar til at vinde. At du har deres unge hoved med på banen for ellers kan du ikke udvikle deres teknik eller fysik positivt. Unge heste, som føler opgaven er for stor, vil for det meste stadig forsøge at please os. De vil dog ride hektisk og anspændt rundt, hvis de ikke føler sig sikker, men de kan sagtens ride nul sådan ind til det bliver for meget for krop og sind, så siger hesten NEJ TAK. Vi skal nå at læse det inden som ryttere. Nogle heste er selvfølgelig i sig selv hektisk og nogle er bare ikke særlig ridelige og svære at få ro på – jep det ved jeg. Men generelt

SKYND DIG LANGSOMT

også selvom du gerne vil vinde, have pengepræmien, æren og rosen. Nogle gange er det ok med en grøn roset eller blot en nulrunde. Engang ville jeg også kun ride hurtigt. I dag må jeg få min lyst styret med andre vilde ting til hest hjemme i mit træningslokale. I dag bliver jeg “høj” af at uddanne og lave heste.

En masse små baner og en masse grundtræning på kuperet underlag og terræn på de unge heste. En masse besøg til stævner eller træningssamlinger, hvor de kan overskue presset. PRES skal der nok komme rigeligt af som konkurrencehest og især hvis du kommer helt til tops. For at hesten skal holde hele vejen, skal den bygges op rigtigt som ung.

Jørn og jeg som står med Jørns hest Amaflair, som blev nr 4. som 6 års

Jeg er taknemmelig for alle mine trænere og kollegaer. Jeg ser, lytter men mest af alt lytter jeg til hestene. Og i dag kan jeg være der for hestene, fordi jeg er tryg og sikker i mit job. Og fordi mine samarbejdspartnere vil det samme som jeg

Bygge stærke og glade sportsheste op til sporten

Tak fordi I følger og læser med

fb-share-icon