Skal DIN træner godkende dig?

Skal DIN træner godkende dig?

15. januar 2020 2 Af Georgia Timmermann

Trænerlicens no go eller go? Skal din træner godkende, hvilke stævner du vil starte? Er du eller dine forældre god nok til at godkende selv?

Det skal være den daglige træning, der motiverer dig til at ville blive bedre til din sport. Badminton, svømning, fodbold laver konkurrencemennesker ud af træningen ikke ud af kampe eller stævner. Det samme gælder ridning.

DRF har nedsat en arbejdsgruppe som arbejder på at indføre trænerlicens. Dvs. at de ryttere som vil ride stævner, skal have en godkendelse til at starte den pågældende klasse af sin træner, som har erhvervet sig trænerlicensen.

Jamen, hvorfor kan lille Lise fra nabogården ikke undervise de små på 2-8 år på rideskolen. Hvorfor behøver hun at bruge penge på et trænerlicens. Det er dyrt for klubberne? Kvalitet koster. DRF vil kun tjene penge igen?

Jeg ved af erfaring, at selv et dækken kan være kompliceret at lægge på for Lille Lise fra nabogården. Vi skal blive bedre til at vide, hvorfor vi gør, som vi gør. Det kan din træner hjælpe dig med. Jeg har praktikanter, halvparter, forældre, elever, ryttere på min rideskole som selv efter flere lektioner i hestemanagement, altså håndtering og pasning, op- og afsadling, som stadig lægger underlaget ned i manken (ikke trækker det fri af sadlen).

Jeg synes, at det er en god ide, at alle får BASISviden – hvorfor vi gør, som vi gør med hestene, og hvad konsekvenserne er, når du ikke gør det? Også selvom ryttere og trænere skal betale for licensen. Jeg har også selv måtte bruge mange års erfaring, fejl og øvelser for at nå bare dertil, hvor jeg er i dag. Og der er stadig lang vej. Jeg har fået undervisning hver uge af toptrænere i mange år. Jeg har boet og arbejdet ved toptrænere. Ved nabogården med de tre heste og en grisestald virkelig bedre eller det samme som en uddannet eller professionel?

Her ses jeg på Laban i en alder af 14 år på Århus galopbane. Jeg anede ikke meget om hest dengang

Jeg har oplevet, at folk køber heste efter, om de kan deltage i Christmasshow samme år, selvom de selv kun er på lx niveau på nuværende tidspunkt. Købe en hest ud fra at ville starte et bestemt stævne. Det har jeg aldrig tænkt i. Når jeg køber heste idag, tænker jeg på, om den hest kan blive en god ridehest til en kunde. Da jeg købt min første pony, valgt jeg den, fordi jeg elskede heste. Jeg har aldrig købt en hest med henblik på, at vi skulle nå et bestemt stævne. Målet er at blive bedre med din hest, gøre den og dig dygtigere hjemme i træningslokalet med din træner.

Jeg hørt også om en ponypige, der var taget til Christmasshow warm up og slet ikke var klar på dette niveau og blev disket i alle klasser. Men hun ville så gerne opleve stemningen til sådan et stævne. Så synd for pigen som her manglede en træner, der sagde nej. Jeg siger min mening til mine ryttere, forældre og kunder på stedet. Og ja det er rigtigt, som de skriver i artiklen fra månedens ridehesten, at vi i Danmark ikke tør stille krav til ryttere, avlere, ejere eller trænere, fordi vi ved, at så skifter de blot rytter, træner, klub, leverandør etc. Men her går jeg ikke på kompromis. Hestene først. Jeg elsker at undervise og MAN KAN, HVAD MAN VIL. Men det kræver træning, hårdt arbejde, sved og tårer… Lær at Lære.

Jeg har alle størrelser på mine rideskole og ridelejr, børn som voksne. det tager mange timer at lære at ride, træne og passe en hest eller pony. Med erfarne og gode trænere får du indsigt fra starten.

Det er ikke en selvfølge, at vi kan blive ved med at sidde på hestene. Vi har alle et ansvar for at vide, hvad vi laver med og er bedst for hestene.

De fleste hestefolk synes, at de er mester til det at håndtere deres hest eller pony. De ved bedst. Og ved de det ikke, så spørger de blot bredt omkring, fx de andre mestre i stalden eller hestefolket på Facebook. Fejler hesten noget fysisk, så kan det jo være, at der er andre, som ved det eller har haft samme erfaring og så sparer vi dyrlægen. Træning og håndtering ved de fleste hestefolk også bedst, også selvom de aldrig har redet andet end lidt tur og trukket sin hest frem og tilbage fra fold. Vi er måske ved at nå derhen, hvor vi har for mange autodidakte i hestesporten, som ridehesten også skriver. Jeg ser ofte på Facebook 20 forskellige kommentarer/svar til et spørgsmål omkring; Passer sadlen på billedet? Hvilket et af de 20 svar skal vi vælge, er det rigtige. Hvad med en træner eller sadelmager her?

Det er hjemme i træningslokalet sammen med din træner og team, at du laver en stævnerytter. Det er ikke ude til stævnerne, at du laver en stævnerytter. Du får mod til at præstere ved stævnerne, men det kan du også gøre ved at ride u-klasser og gode runder, hvor du får styr på tempo og dine afstande. Du kan også ride vendinger og vise dine halve parader og stadig være i placeringer. Du behøver ikke hver gang at være i top 3 for at være SEJ. Det er også blevet sådan, at man helst skal have roset med hjem hver gang og kunne skrive det på FB – opdateringer som gode nulrunder er ikke noget folk liker.

Kvalitet spiller en langt større rolle end at VINDE en roset. Du får også en meget bedre føling med hesten, hvis du går op i at lære af dine og dens fejl end kun at tænke på præmien som gevinst. Den halve parade og 5 eller 6 galopspring som planlagt mellem cavalettiene tæller også som roset. På den måde uddanner vi også flere ryttere til at ville arbejde med unge heste og ikke kun erhverve sig den uddannede hest.

Vi avler mange fine heste med masser af blod, men vi skal huske, at vi også skal have ryttere til at uddanne og magte hestene.

Rosetjægere, stævneliderlig som nogle ryttere kaldes, skal lære at elske den daglige trænings succes. Det gavner hestevelfærd på lang sigt. Og er hestevelfærd ikke succes?

Uddannelse er vejen frem til viden. Erfaring er vejen frem til viden men erfaring får du ved at mænge dig med dem, som ved det og er bedre end dig. Der er altid nogen, som er bedre end dig. Du kan altid lære nye ting.

Husk, at vi alle gerne vil blive ved at beholde heste som rideheste

Mest fokus i træningslokalet gør dig bedre til stævnerne

fb-share-icon