Rider jeg til med hokus pokus

Rider jeg til med hokus pokus

27. april 2019 0 Af georgiatimmermann

Hemmeligheden bag min tilridning er ikke en hemmelig opskrift eller noget hokus pokus. Alle kan gøre det, som jeg gør, hvis DU er en god rytter og vil åbne op for sanserne og tør bruge dem. Plus en god portion TID, passion og flittighed.

HVAD GØR jeg? Jeg bruger ikke medicin, pløjemarken eller nogen former for tvang

Vi pakker ikke hestene ind i vat. Vi har hunde gøende, løbende omkring, spring stående og vi bevæger os, så hesten vænner sig til, at vi er her.

Vi bruger rytterens sanser. MINE sanser: Jeg ser, lytter, lugter, rør, bevæger mig, som hesten ønsker lige i situationen, der opstår. Og jeg gør alt for ikke at forstærke dens angst. Nogle ejere presser på: Er du oppe, traver du, galopperer du, springer du, rider du ude, er den trafiksikker, skal du ikke snart til stævne. Altså jeg har aldrig haft problemer med min hest før. Disse ejere har jeg ikke længere i stalden, fordi jeg arbejder på hestens præmisser ikke på ejerens.

Jeg svarer: TÅLMODIGGGGGGGGGG, kære ejer. SKYND DIG LANGSOMT

Her har vi fået lov at bruge en lækker vallak til dette blogindlæg af ejeren, super afstamning, godt avlet og indkøbt, passet som den skal; Bamse, kalder vi ham, fordi han er lidt (for)tyk. I dette blogindlæg vil vi vise, hvordan vi tilrider/afkoder en hest, som jeg kalder det. Video er sat ind i rækkefølge på hvordan vi i april måned har arbejdet med ham.

Hvis du forstærker hestens TICS, som den måske har, som du kan høre her på videoen, så skal du bruge dobbelt så lang tid på at afkode de tics, som du har forstærket. Først skal du gøre dens tics tryg, hvis man kan sige det sådan (se video). Den skal være mere tryg ved dig, så når den får tics, tyr den til dig.

Hvorfor snakker du sådan, vil min kollegaer sige. Jeg fodrer altid selv hestene (våben 1) – min stemme er mit redskab – den stopper ved min stemme (våben 2). Og Bamse løber løbsk, selvom man ikke tror det, så er han stadig stadig lidt bange ved rytter men er nu tryg ved mig og stemmen som fodrer og nusser ham.

Jeg er dog også født med stærke eller måske sensitive sanser. Jeg er følsom overfor påvirkninger; lyde, ikke høj musik eller en fed koncert tæt på. Nej jeg hører lyde som ingen andre hører, der piver anderledes langt fra, vinden der ændrer sig, skridt udenfor, en hest som ligger fast 100 meter fra min seng midt om natten og jeg føler, lugter… lyden… ligeså. DVS. den påvirker mig. Heste og menneskers reaktioner påvirker mig.

I dag har jeg haft med heste at gøre i 41 år uden pause dog samtidig med andre gøremål. Den erfaring koblet sammen med mine sanser og medfødt evne har gjort mig til MIG. Jeg udvikler mig stadig og jeg kæmper stadig for at lære mere, hvilket også er en vigtig faktor til at være god til at tilride = Læring = UDVIKLING. Sammen med dyrlæger, massører, smede, trænere udvikler jeg mig dag for dag til at vide mere og mere om HESTE. Jeg kombinerer praksis med teori fra de bedste i verdenen. Jeg har sanserne ude, når jeg bevæger mig i hesteområder, så jeg kan lære mest muligt… Kun sådan kan jeg blive bedre til at forstå og tale med/til hestene.

Er mine sanser på, så mærker jeg som regel ”uheldet”, før det sker. Et skræmmende eksempel denne måned var, at jeg havde 3 dage, hvor jeg var rigtig syg; snottet og meget tungt hoved, hvilket gjorde at jeg ikke kunne mærke mine sanser. Det skræmt mig lidt. Mine evner var ude af brug. Der kræves åbenbart fuld SUNDHED og FOKUS for at kunne bruge sanserne.

Om det er erfaring eller om det er en sjette sans, som jeg besidder, kan jeg ikke svare på og vil heller ikke gå mere i dybden med det. Jeg kan ikke sige, hvad hesten siger; om den vil ha en ny grime i pink eller fortælle, at den har haft en oplevelse med en bestemt person. Jeg kan kun se, mærke, føle hvad den siger i kontakten/arbejdet med den.

OG mine evner bruger jeg til at tilride og i dag lever jeg af det. Stalden er fyldt med kunders heste og jeg elsker mit job, også selvom det også til tider kan være farligt. Fordi hvornår går jeg skridtet videre så jeg ikke forstærker dens tics. Kan jeg nu også forudsige, at hesten er klar til det næste skridt, at jeg sætter mig op, traver frit, rider ude, springer.

Nogle heste er nemme at komme ind på og andre er svære. I dag avler vi meget blod og derfor er hestene også mere sensitive. Det kræver derfor forståelse og tid sammen med hesten, så de gode vaner kan indkodes, så hesten husker det gode ved at blive ridehest. Heste er kloge, når det gælder at huske oplevelser.

SKYND DIG LANGSOMT. Giv dig tid og helst 5 gange i ugen. Hver dag – små skridt. Er den klar til trav, så gå i trav, stresser den, så øv det samme igen. Dens første oplevelse som ridehest skal være tryg, fordi så vil den altid være tryg, når den en gang bliver presset; I fx sporten, med en rytter, på en opvarmning eller en oplevelse. En tryg begyndelse som ridehest med rytter på gør, at hesten går til rytteren i fremtiden, hvis den bliver utryg. En stresset tilridning gør, at hesten går til sig selv og altid vil have den fornemmelse af utryghed ved rytter, selvom den stadig godt kan være ridehest.

Er den klar til at sove ude, springe ude, køres med, stævne… Selvfølgelig skal du presse på for at komme videre (udvikling) men ellers rid på opvarmningen. Det gjorde jeg med Sif, den store grå som jeg nu rider 140 på. Havde hende med på slæb helt til Belgien og red blot hver dag på stævnepladsen. Ja det koster penge men hvis du ikke har råd til at uddanne en sportshest, så skal du ikke gå i gang.

Sif til Christmasshow over 160 cm i 2018

De unge heste som elsker at blive striglet, får vi ungerne til at strigle en ekstra gang om aftnen. Det er ikke det at blive ren, men kontakten med mennesker som er vigtig. OG hesten er et vanedyr, så jo mere du omgås dem med ro/tid og struktur i ugen jo mindre stress. Her rider og arbejder vi med hestene fra kl. 7-15 og 6-8 timers fold. De er sammen med en kammerat på fold, hvis de siger, at de vil det. Netop for at holde dem i godt humør.

Glade, aktive heste trives bedst som ridehest. Og jep jeg ved godt at ikke alle har de muligheder, men hvis din hest ikke trives, så må du finde mulighederne, fordi det er vores job/ansvar at de trives.

Tak til alle ejere og avlere for at sende jeres heste i tilridning ved mig. Det kræver tillid.

Og tak fordi I læser og følger med og skriv endelig i kommentarer, hvad I har på hjertet