Rider du rigtigt?

Rider du rigtigt?

1. april 2019 Af Georgia Timmermann

Er det et spørgsmål DU som hesteejer eller rytter kan tillade dig at svare på eller ved svaret på?

Jeg lever af at ride. Det er vigtigt, at jeg har en plan med hver enkelt hest, som kommer i ridning her ved mig: For kunden og hestens skyld.

Hvad skal denne hest bruges til i fremtiden? Hvad kan den lige nu? Hvad skal en evt. kunde/ejer/rytter bruge den til? Når disse spørgsmål er besvaret, så går jeg i gang med hesten i praksis. Jeg ser på, hvordan den ser (eksteriør) ud? Er den bygget til at springe, gå dressur? Er den for stor, for lille, for tung… til det kunden vil byde den? Hvilket sind har den (personlighed, Er den modig, ingen galop til spring, gode eller effektive bevægelser til dens brug)? Kan den kunde, som skal modtage den fortsætte arbejdet? Er den trænet i forvejen? Hvordan er den trænet i forvejen? Er den trænet, så den kun går under eller over lod, ikke kan gå ned med hovedet? Har den unoder/uvaner (bange for rytteren stiger op eller af, skræk for skammel, vandslangen, trafikken, tæppet…)?

Mit arbejde er gøre hesten glad for sit arbejde. Det hjælper jo ikke, at fx elevhesten ikke gider at gå til ridning, ikke er glad for sit job, så tager vi dem lidt i ridning og gør dem glade igen. Ofte lader vi heller ikke helt nybegyndere ride på dem, men giver dem lidt bedre ryttere for en stund. Heste elsker at blive redet rigtigt. Heste elsker at blive aktiveret. En hest som kun bliver taget ud af boksen få gange om ugen eller måneden kan te sig på arbejde, i håndtering eller fold, blot fordi de ikke blive stimuleret nok. Det er rytternes ansvar at gøre det rigtigt. Heste er et brugsdyr. Heste er et vanedyr og skal helst aktiveres flere gange om ugen, gerne hver dag for at hesten synes, at dens job er fedt. Hesten vil aktiveres og elsker at arbejde, hvis det er et arbejde den er i form og har kvalifikationerne til.

Det er selvfølgelig altid subjektivt, når man skal besvare spørgsmålet

Rider du rigtigt?

Fordi de fleste ryttere synes jo, at de rider helt rigtigt. Er du westernrytter – rider du ofte med en hånd og signaler gives på en helt anden måde, end hvis du er jockey og sidder i en sadel på størrelse med en ponypude med knæene over sadlen. Eller hvis du rider klassisk dressur eller er rytter på en islænder. At ride rigtigt er individuelt og kan kun vurderes ud fra, hvilken hest du sidder på. Hvad du skal bruge den til og hvad den er egnet til at bruges til.

Jeg er springrytter på professionelt plan, men det betyder ikke, at jeg ved alt om heste. Tværtimod jo mere du ved.

Jo mere ved du, at du ikke ved. Og modsat jo mere du tror, at du ved, jo mindre ved du.

Jeg lever af at uddanne og tilride alle salgs heste, både for amatør- og for professionelle ryttere. Derfor er det ret vigtigt, at jeg kan omstille mig på mange forskellige størrelser og typer af heste. Når jeg rider en frieser til, skal jeg jo ikke tilride den med henblik på, at den skal gå M springning men nok mest mhb på klassisk dressur; at den springer an i galop lydigt og kan holde galoppen rundt i den lille hal. God i trafikken og ikke stikker af samt være nem at stige op og ned på via skammel(især pga størrelsen). Sidste nævnte med at stige op og ned er de fleste af mine kunders ønske uanset hestens race. Jeg taler altid med mine kunder; Hvad er DIT ønske med, hvad den her hest skal komme til at præstere i fremtiden? Er det et urealistisk ønske kunden har, siger jeg min ærlige mening (for hestens skyld), også selvom det ikke er det som kunden ønsker at høre.

At ride rigtigt er for mig ikke, om du kan springe 140 bane i Herning fejlfri, men om du er god til at ride DIN hest. Jeg har respekt for dem, som har heste som hyggehest, som rider tur et par gange om ugen i let trav og trives med det. Respekten mister jeg derimod, når ryttere kritiserer andre ryttere og dygtiggøre sig selv ved at sige, at dette niveau kan de også præstere, hvis de havde mulighederne. Det er for nemt at dygtiggøre sig selv ved at nedgøre andre.

Jeg mister respekten, når folk dygtiggører sig selv uden erfaring men blot ud fra, hvad de har læst eller hørt på FB eller i den lokale stald eller klub. Præstationer at ride i skoven, at få sin hest til at gennemføre en trecbane eller en minijagt i Langesø er for mig FLOT og ligeså flot som at ride en 140 bane fejlfri. Det er blot forskellige niveau. Så længe vi blot ikke gør os selv bedrevidende og bedre end dem, som rider nul i 140 i Herning, når vi ikke selv har præsteret det i praksis. Hold DIG til det, som du kan og vind din hests respekt og fokus på DIG og DIN hest.

Jeg mister respekten for dem, som lige skal have en tur i det fri, selvom det er årevis siden (og formen er ringe), at de har redet og BUM så ligger de der og venter på ambulancen. Hav respekt for din egen form og kunnen på nuværende tidspunkt. Byg det op, start sikkert i ridehallen. Jeg mister respekten for dem, der ikke synes, at de behøver at bære ridehjelm eller binde hesten, når de strigler den og BUM så er de sparket eller faldet af. Man skal have respekt for hesten, og ikke tro, at det er din bedste KANINven. Hesten er et 200-700 kg dyr med et powerfull FLUGTINSTINKT. Når hesten flygter/vil væk eller reagerer via flugt, så kan det være i stejl, buk og spark, der ofte kan skade mennesker, hvis de står i vejen for flugten. Hesten er en hest og skal behandles med respekt/som en hest. På den måde bliver den din bedste ven

Mit RÅD til jer som gerne vil ride rigtigt

  1. Kom i form til at nå drømmen. Mæng dig med de bedste. Dygtiggør dig via erfaring (work and fight hard) og ydmyghed (tag ved lære af de bedste).
  2. Start, der hvor du er og arbejd dig frem mod målet. Start ikke ved grandprix, når du er ved LX. Start ved LX og arbejd dig mod grandprix.
  3. Drøm stort og husk DRØMME opfyldes kun via ACTION

God ridetur og tak fordi I læst med

fb-share-icon