Gratis RÅD til hesteejere og avlere

Gratis RÅD til hesteejere og avlere

17. november 2019 0 Af georgiatimmermann

Unge heste ankommer stadig i vores stald med henblik på tilridning bedøvet. Så snart at der er det mindste problem; læsning, klipning, tilvænning, så gives der lige en sprøjte under tungen. Det er bedre for hesten, så den ikke får en stresset oplevelse. Ikke ved os. Vi ejer ikke bedøvelse i vores stald. Men hvordan får vi så alle de unge heste opdraget og tilvænnet. Det gør vi ved at træne dem. Vi bruger alle sanser og arbejder med hestene hver eneste dag for at give hesten den bedste start på livet som ridehest. Ved kørsel tager vi en rutineret pony med på farten som selskab. Når hesten ikke vil gå fremad, sætter vi en hest foran som støttepædagog. Langsom slipper vi pædagogen og schenklen accepteres.

https://youtu.be/EXT1O4z2clk

 

TILLID til mennesket og hermed tillid til jobbet som ridehest

Heldigvis er hesteejere blevet mere opmærksomme på, at det betaler sig at forberede deres babyhest i børnehaven, inden den skal i skole.

En ung hest (som regel 3/4 år) vågner op efter bedøvelsen har fortaget sig i en fremmed boks, forvirret og stresset. Og nu skal den tilrides. Hesten kan som regel ikke mere end at spise og skide og til nøds få grime på. Grimen skal du slet ikke tage af, fordi så får du den aldrig på igen, men hesten skal rides til. En strigle, løfte 4 ben uden at sparke eller få dækken på er ønsketænkning. Hvorfor ankommer unge heste sådan på deres første skoledag? Behøver de ikke at gå i børnehave?

Fordi løsdrift er mega sundt for hestene og de skal gå ude døgnet rundt. Ja, rigtigt. Men at være i hænder er lige så sundt og burde være en del af føllenes opvækst. Nej jeg har kun avlet 2 føl i mit liv, så jeg ved ikke, hvad det vil sige at være professionel avler. Men jeg har redet i 42 år uden pause, været professionel i 15 år og redet over 500 heste til. Tilridere vil helst have hesten rå. Ja rå med udstyr men ikke rå med hensyn til kontakten med mennesker.

Jeg ved, at heste har godt af at være i opdragelse hele deres liv. Det er dyr og de skal passes som dyr og opdrages som dyr. Men de skal have et sundt forhold til mennesket fra de er født.

Træk dit føl/din plag ind

Lær den at stoppe ved let træk tilbage i tov og ved brug af stemme

Lær den at følge dig, når du trækker med den

Lær den at få løftet alle 4 ben uden problemer

Lær den at få skyllet hove og gå ind og ud af vandspiltovet. Ikke fordi den skal være ren men fordi den skal have et godt forhold til vand

Lær den at blive rørt på kroppen med en blød strigle eller hånden. Ikke fordi du vil strigle dens fedtlag væk, men fordi du vil vænne den til berøring overalt

Hvorfor? Den skal jo bare være barn. Fordi opdragelsen senere hen gør det meget nemmere for tilrideren, og en del behageligere og uden for meget stress for din hest. Longe, sadel, dækken osv. behøver først være en del af dens liv, når den kommer til os som 3 års.

Har du ikke ressourcerne til at øve omgangen med hesten. Det kan være, at du ikke har forstand på opdragelse af heste, du er fysisk ustabil til at lære føllet og plagene opgaverne eller simpelthen ikke har evnerne. Så anbefaler jeg at finde en anden hobby eller sætte dit føl et sted hen, hvor de har muligheden for opdragelse og omgang. Vil vi have heste som kæledyr, så skal de også passes og opdrages som kæledyr, der er nogenlunde sikre at omgås.

Det er faktisk ret farligt for mit team og jeg at få rå heste ind, som ikke har haft kontakt med mennesker jævnligt. Vi er i farezonen hele tiden, når vi arbejder med dem. Spark og flugt er en del af hestens adfærd, når den ikke ved bedre og føler sig presset. Jo ældre hesten bliver før kontakt med mennesket, jo stærkere er dens JEG. Dvs. har den aldrig skullet lystre et menneske, så lystrer den mere sig selv.

Tag den tid det tager, hører jeg tit fra hesteejerne for en måned efter; Galopperer du ikke endnu? Hesteejere vil se resultater og helst se udvikling hele tiden. Om det er tam, sidde på den, trave, galoppere, springe, stævne… så vil de se den vokser, som de drømmer om. Har energi som ønsket. Men jeg gentager endnu engang:

Skynd dig langsomt

At bygge en ridehest eller top konkurrencehest op tager mange år. Der skal utrolig mange kilometer i benene for at gøre den klar til de større opgaver, hvis den skal kunne holde mentalt og fysisk.

Vi arbejder dog altid på hestens præmisser og ikke ejernes. De sjældne gange vi får helt rå og skræmte heste ind, siger vi det simpelthen, som det er:

 1. først skal den elske mennesker, striglen og berøringerne.
 2. Derefter kan vi begynde at komme udstyr på den, tage den i hallen og longere og vænne den til at nu skal mennesket hoppe og kravle på den
 3. Nu skal mennesket ride den.
 4. Nu skal den gå fremad for mennesket.
 5. Nu skal den stoppe for mennesket.
 6. Nu skal den have kondi, så den kan klare opgaven som ridehest.
 7. Nu skal den udvikle sig.
 8. Nu skal den have flere kilometer i benene, så de kan blive fysisk stærk til at klare opgaven som ridehest.
 9. Nu kan du presse den og begynde at springe højere, lavere fysisk hårdere øvelser

Let sæde galop med og uden rytter, ofte med små spring laver vi stort set et helt år 5 x i ugen. Vi LAVER KONDI. Men vi sidder ikke på hesten hver dag. Du kan lave mange ting med hesten for at få kilometer i benene; Løsspringe fri i hallen, longe med eller uden indspænding, longe over spring, ride på den. Vi leger kilometerne i hestene, så de ikke får unghesteunoder som:

 1. bukker
 2. stejler
 3. står og ikke vil gå, sparker ud efter ben

Vi mærker hvor grænsen er fysisk og mentalt, så vi undgår ovennævnte.

Husk at når du går et skridt frem, skal du måske 2 tilbage næste uge…På lang sigt betaler det sig at vide, hvad din hest siger.

PT har vi fuld hus med tilridning. Dog har vi en venteliste, da vi jo løbende har heste klar til at sende hjem til ejerne, så der kan blive plads til måske din hest.

God fornøjelse som hesteejer og med tilridning

Fra foldbums til ridehest er stort for hesten, så gør det behageligt for hesten: HAV KONTAKT