Kulturen på opvarmningen skal ændres

Kulturen på opvarmningen skal ændres

6. februar 2020 6 Af georgiatimmermann

Billedet af min stakkels hjælper, som står skræmt og forvirret på opvarmningen til et springstævne denne uge, er stadig tydeligt. Jeg havde sagt i bilen, at han blot skulle bevare roen, og uanset hvor meget de råbt ad ham, blot svare venligt. Hvordan vidste jeg i forvejen, at det ville blive sådan?

Jeg vælger i lb* at tage lodretten og en kvinde råber heftigt ad mig. Da jeg vælger ikke at svare, skriger og råber hun. Jeg siger stadig ikke noget. Jeg havde åbenbart taget lodretten før hendes rytter. Rytteren var efter mig til start, fandt jeg ud af på banen. På banen sagde jeg god tur til rytteren. Hun smilede og jeg håbede at al uroen på opvarmningen ikke havde gjort hendes fokus sløret. Hvad fik træneren ud af situationen? Uro, opmærksomhed og sin egen rytter bedre? Afløb for nogle frustrationer? Jeg tror ikke, at der kom noget godt ud af det for hendes rytter.

Hjalte var med for første gang til springstævne. Han gjorde et kanon job. Tak alle fordi I tog godt imod ham på opvarmningen.

Hjalte byggede oxeren til mig, da valgt træneren så i trods at stille sig foran oxeren, så jeg måske ikke turde springe den? Hvorfor? Hendes rytter var ikke at se mod oxeren. Hjalte havde råbt oxer, fordi han så, at hun gik ind foran den. Træneren havde set, at jeg skulle springe oxeren. Hvorfor skabe så megen kaos? Hvorfor ikke være gode ved hinanden? Hjælpe alle til at komme til start? Hvorfor forhindre en anden at varme op? Da jeg sprang oxeren, selvom hun i trods nærmest stod foran den for at forhindre mig i at springe den. Red jeg hen og sagde. Hvad sker der? Yes tænkt hun. Nu fik hun min opmærksomhed. Hun råbt og skreg, at jeg ikke skulle ride ind for an hendes rytter ved lodretten. Jeg sagde pænt undskyld (der var ingen fare ved lodretten). Hun fortsatte med at råbe. Jeg fortsatte med at varme op. Hun sat min hest, sig selv og jeg i fare ved at stille sig i trods foran oxeren. Men hun fik ikke den krig, som hun ønskede. Happy gik NUL.

Opvarmningen fortsatte. Folk sprang højt, højere end klassen, som de skulle ride (det må de også godt), højtaleren var høj, stemningen var høj. Hestene var stresset. Hestene ville helst ud til hovslaget og skridte eller bare på bilen igen.

Tror denne stemning generelt er tilstede, fordi rytterne er usikre, usikre og spændte samtidig. De vil gerne gøre det godt. Det ved de, som kender rytteren bedst, og det er også deres job at gøre rytteren rolig, hvis denne ikke kan selv. Sammen er vi stærkest. Måske er forældre og hjælpere også usikre. Og al den usikkerhed skaber uro, skrigen og råben. Her vil en træner, som kan give ro, være en god ide.

Hvis en hest er lidt vild, rød sløjfe i, hopper og danser. Måske endda ikke vil ud af indgangene eller i hjørnene, så bliver alle andre omkring småsure. Det er træls, at denne hest er sådan. Men sådan er den hest nu engang, og vi må løse det på bedste vis. Måske være først eller sidst i klassen, så undgår den at få og skabe for meget uro. Der skal være plads til alle.

Nogle heste er så stresset, at de kan finde på at stoppe på første spring på opvarmningen. De andre ryttere bliver irriteret over ventetiden ved lodretten, fordi den stopper. Rytteren bliver måske nervøs med alles øjne i nakken, hesten som ej vil springe og hermed bliver hest og rytter bare mere nervøs. Her er det jo nødvendigt at bevare roen og tage små spring. Bom på jorden nærmest. Her kan de andre deltagere også blive sure, når bommene skal ligge ned og de gerne vil springe. Men tag nu hensyn. Et mindre spring til dig, gør jo ikke din runde dårligere. Du har jo trænet hjemmefra. Galoppere lidt i ventetiden. Giv plads til andre. Hjælp hinanden med at synes, at det er sjovt at være til stævne. Denne hest gik nul da den kom på opvisningsbanen. Opvarmning behøver ikke give al den stress, hvis vi hjælper hinanden med at komme til.

Vær god ved hjælperne. Nogle er med for første gang, ligesom min så kender han ikke reglerne eller de uskrevne regler. Han er nervøs fordi han vil det bedste for sin nye chef. Sig til ham, du går helst med hesten inde på lille bane. At guide høfligt redder ofte, måske ikke din dag, men så en hjælpers dag.

Mine hjælpere er mit et og alt. Sammen kæmper vi for at få hestene til at præstere med ro og lyst

LB** havde jeg Calia. Hun er klart mere påvirket af stemningen end Happy. Hun løber i landinger og er mega bange for alle de mange hjælpere inde ved springene. Lige kan hun slet ikke springe på opvarmningen. Hun skyder skulder til højre. Vi rider også altid venstre rundt. Hvorfor rider man ikke også højre rundt? Evt. skifte retning den sidste del af dagen. Men så snart Calia er alene på opvisningsbanen, er hun en helt anden hest. Her føler hun sig tryg. Ikke al den uro. Mit job er at gøre hende tryg på opvarmningen, så det sidder i hende på opvisningsbanen.

 

 

Bedste opvarmning for hende er derfor:

Skridt ude men helst sammen med andre heste (hvorimod Sif er ligeglad med andre heste)

at ride 12 ryttere før ind og trave og galoppere

og så 9 ryttere før tage 3 lodrette ca 1 meter

og 3 oxere ca en meter

og så en lodret på 1 meter inden jeg rider ind.

Calia skal heller ikke ind i god tid. Blot en rytter før, da hun helst skal være varm og klar og så lige puste og se lidt derinde inden. Er hun alt for meget skridtet inden, så er hun ufokuseret og skal lige op i gear igen og så kommer hun for meget op i gear. Så vigtigt med hende at hun er i gear, så puste og så starte. Men heste er forskellige. Pablo fx skulle helst ind lige når han skulle i gang, fordi så blev han ikke alt for hidsig.

Når rytteren springer mega højt på opvarmningen, er det måske fordi vedkommende ikke ved bedre. Måske ved træneren ikke bedre. Måske sikrer rytteren sig, at denne kan springe den højde, som de skal springe på banen. Måske tænker de, at de bliver mere modige ved at springe højere end det, som de skal springe på opvisningsbanen. Det skal trænes hjemmefra. Du ved, at du er klar hjemmefra. Det skal ikke testes på en opvarmning.

Min gamle træner lært mig i en tidlig alder (tak)

 • Fokus på din hest
 • vær flink uanset hvem der rider ind foran eller bagved dig eller råber ad dig. Du har trænet hjemmefra. Du skal nok nå din start. Du kommer blot på springet igen
 • Det er opvarmning, ikke træning

Hvad jeg selv har lært mig er, at hesten skal have al din fokus. Fokus på at få den varm med ro og energi. Ofte hvis jeg springer for højt på opvarmningen på en hest, som også har fokus på de andre heste, støjen og bare helst vil ud på hovslaget, så er det bedst at springe små spring. Da jeg rider mange unge heste, så skal du være god til at føle og læse hesten, så den kan få den bedste mulige oplevelse med at være til stævne. Det gør det nemmere at ride den i fremtiden.

Hvad kan jeg som rytter gøre på opvarmningen:

 1. Tal højt når du rider på dit spring. Råb det du springer: lodret, kryds, Oxer FRIIIIIIIIII
 2. Hav tegnesprog kommunikation med din hjælper. 2 op med fingre, så bliver der ikke al den råben
 3. Vær forberedt hjemmefra. Træn hjemme, varm op ude

Til trænerne

 1. Tag din elev i et hjørne, hvis du skal undervise denne. Råben og skrigen inde fra midten i mængden af råben og skrigen, gir utrolig megen støj samlet. Vi skal alle være her. Heste og ryttere påvirkes af al den støj
 2. Tal pænt til din elev, andre og bare generelt. Du er forbillede. Du er den, der ved/burde vide bedst
 3. Tag ansvar for din rytter. Lær dem kulturen at tale pænt, skabe ro og tage hensyn. Vær et forbillede.

Til arrangørerne

 1. Hav en hjælper ved indgang til opvarmning. Luk kun dem ind I mener, at der er plads til. Andre skal skridte ude
 2. Hav en opdeling mellem springene via snor, så I sikrer heste, ryttere og hjælpere i ikke at ride hinanden ned
 3. Skilt jeres stævne. Skilte guider altid positivt
 4. Cm på støtterne. På den måde kan ryttere og hjælpere se, hvor højt de springer, må og burde springe.

Vi er alle med til at skabe en god opvarmningskultur; trænere, ryttere og arrangørerne. Det første vi skal tænke på er hestevelfærd. Fokus på din hest. Skab ro ved at tale pænt og med ro, gør din hest glad.

Tag hensyn. Du er en ud af mange til start og uanset din titel.

Mit næste stævne er Jumping Tour i Odense. Her klasser for pony og hest fra lb til mb, så alle kan være med. Har du lyst og mod på at deltage og er du og din hest klar, så skriv til

 jumpingtour@hotmail.com

og jeg glæder mig helt vildt. Sikke et flot tiltag arrangørerne er kommet med. Jeg bakker op og deltager med 3 heste. Bag mig har jeg mit team og forhåbentlig en masse ryttere og tilskuere som vil mig det bedste.

Kulturen på opvarmningen skal ændres og vi har alle ansvar for at ændre den. Jeg vil gøre mit til at sprede glæde og energi til mine heste og dem omkring mig. Tak til alle som altid hjælper mig med at komme til at varme op. Skal I have en hjælpende hånd og jeg har hænderne fri, så spørg endelig. Vi låner gerne ud.

BE GOOD

Vi ses alle sammen ude på stævnepladsen