Køb af hest raketvidenskab?

Køb af hest raketvidenskab?

29. november 2019 Af Georgia Timmermann

Hvordan finder du din bedste ven? Din kammerat på konkurrencebanen? Din ven i stalden? Din Pleaser, når din søn skal have en ridetur? Din stjerne til at køre trailer? Din blærerøv til undervisning? Din lærermester?

Ja, hvordan finder du den hest, som lige passer dig? Eller nærmere, hvordan kommer I til at passe sammen? Her min erfaring og viden omkring det at købe hest eller pony.

Ja, du skal være forelsket, men kærlighed kommer først ved at lære hinanden at kende.

Ja, du skal være sej og have en gangmaskine som svæver hen over jorden og springe huse, bare uden dig, fordi du nåede ikke med. Hvad er der sej ved det? Sej er, når du klarer opgaven, udvikler dig sammen med din hest, uanset om du er på Lc eller grandprix niveau, tur- eller hyggerytter.

Jeg har redet alle typer heste. Jeg har nydt hver en tid, både da jeg var jockey og vandt mit første amatør løb som 12 årig. Da Laban og jeg vandt vores første jagt. Jeg har grædt, når Laban løb ud af banen og jeg blev disket. Men jeg voksede sammen med ham og elskede ham.

  1. Vær realistisk. Hvad KAN DU? Før du kan starte din søgning efter hest, skal du finde ud af, hvilket niveau du er på nu. Du kan ikke købe en gangmaskine på 5 år og selv være på rideskoleniveau. Hvorfor ikke? Jeg vil gerne selv præge min hest og lave den sådan, som jeg vil have den. Det er ikke en hund. Det er en stor hest, som kan blive farlig at omgås, hvis du ikke magter opgaven. Hesten (og du) kan komme til skade, hvis den ikke føler du har styr på det.
  2. Hvad kan din krop fysisk? Kan du ikke ride hver dag pga fysik eller tid (arbejde, familie, andre gøremål), skal du ikke finde en hest, som kræver ridning og uddannelse hver dag.
  3. Hvad med dit mod? Er du modig hvis hesten er tændt, springer højt, bevæger sig for vildt, kigger og går for meget fremad og du måske ikke har mod eller balance til at blive på. Måske trækker du bare i tøjlen og den løber mere. Måske Falder af og mister modet? Mod skal plejes/holdes v lige. Find en hest som plejer dit mod, ikke mister dit mod.
  4. Måske hvis du finder en halvpart, der kan udfylde de andre uger. Heste har godt af at blive motioneret dagligt. Heste kan sagtens trives med at være FOLDBUMS. Øhh… hvem siger det? Dig, fordi du vil holde fri eller naboen for at dulme den dårlige samvittighed over ikke at nå ridningen. Heste har bedst af at bevæge sig, være i hænder og motioneres både til ridning og på fold. Selv min gamle hest på 25 år trives bedst med motion ved siden af fold, så han føler sig værdifuld, værdsat og elsket.
  5. Gør dig tanker, skriv gerne ned, når du har tænkt hvilken hest du søger: LC niveau, tur med andre og alene, trafiksikker, trailervant, røntgen ok, handelsfejl ok, pris, ca højde, nem at sidde på. Husk jo mere hesten kan, jo højere pris. Jo yngre og jo mere den kan, jo dyrere. Jo sundere. Jo mere kvalitet. Jo rideligere jo højere pris. Vær realistisk med din pris og din kriterier.
  6. Søg på nettet, blandt venner og dem du kender. Hvor er der heste til salg?
  7. Tag en ridelærer eller ven med, som kan sætte ekstra øjne på eller endda prøve hesten.
  8. Spørg sælger om dens vaner. Hvordan er hesten, når den presses i ridning? Hvor længe har den været redet. Hvornår var dens sidste stævne og hvordan er den udenfor træningslokalet? Hvordan er den på stald? Og husk ingen hest eller menneske er perfekt!
  9. Prøves. Skal du ride meget tur så prøv den i hallen/banen og hør om dig og ejer kan ride en tur bagefter rideturen i hallen.
  10. Få din nye hest undersøgt ved en dyrlæge, som du har tillid til. Klinisk og røntgen. Spørg ejer (om du kan betale dig fra), at de kører den til din dyrlæge. Hav respekt for at sælger ikke er chauffør.
  11. Dyrlægeundersøgelse. Anmærkninger gør jo ikke hesten til IKKE ridehest. Kissingspine, forbenede dragtbrusk, galde, vorte/sacroide, tæt torntappe, en ocd (mus), spat, som skræmmer nogle mennesker, behøver ikke at være et problem for den hest. Lad din dyrlæge vurdere og guide dig. Jo ældre hest, som har ydet, jo mere ved du, at hesten kan klare at leve med sine anmærkninger. Jo yngre, jo mere usikker er det selvfølgelig. Men jeg køber fx mange unge heste med ovennævnte anmærkninger og de trives i bedste velgåenhed i dag. KongPablo, 25 år, har en mus i koden og har altid haft den og aldrig haft gener af det. Se video her, hvor han rider DM. Så husk anmærkninger behøver ikke sygeliggøre HESTEN. Men husk dyrlæger vil altid sige: Jeg kan ikke udelukke… Fordi selvfølgelig skal de sige det for at beskytte sig selv. Mine dyrlæger siger det samme til mig, når jeg køber. Find ud af om anmærkningerne kan forsikres i et af de mange forsikringsselskab. Sålænge den går igennem en klinisk undersøgelse/bøjeprøve, så ved jeg, at der er et selskab, som forsikrer. Undersøg forsikringssum og betingelser.
  12. Tjek extra om vacciner er ok. Ejerforhold ok – spørg efter ejercertifikat. Få styr på forsikring og transport. Have en kontrakt fra hestenettet, som skrives under af både sælger og køber.

I dag er jeg nået længere i min udvikling og kvaliteten af heste passer til evnerne. Jeg har ikke fortrudt min vej, og jeg har ikke nået endestationen endnu.

Og ellers husk, at en hest kræver tilvænning til ny rytter, nyt sted og miljø. Heste kan stresse. Så få sælger til at fortælle om dens vaner. Tjek den i boks.

At lære en hest at kende tager mindst et halvt år. Det er ikke en maskine, og du kan ikke købe en maskine, hvis du vil have en levende hest. Hesten er ej heller perfekt, men du kan gøre den perfekt ved at se på den som perfekt. Være en del af dens personlighed og vaner. Gøre den med tiden til din bedste ven. Vigtigt er også at der er sommerfugle i maven, at hesten ikke er FOR nem, men netop er en hest du kan udvikle dig med over længere tid. Husk at evner og mål skal passe med kvalitet af hest.

I dag køber nogle hest efter, hvilke stævner de gerne vil deltage i. De glemmer, at rytteren også skal kunne ride disse stævner. Jeg har brugt uanede timer, 42 år, på at komme der til, hvor jeg er i dag.

Hestes vaner og personlighed er forskellige. Giv dig tid og start langsomt men vær sammen med din nye hest. Få din træner til at være en del af processen – den person du stoler på, som kender dig og din ridevaner. Læg evt. en træningsplan til at starte med og en målsætningsplan, så du får en god start.

Jeg rådgiver og guider mine kunder før, under og efter køb af hest ved mig. Jeg hjælper dem, når de mister modet eller hesten gør nogle handlinger, som den ikke gjorde i starten. Måske vil den pludselig ikke i trailer. Måske begynder den at løbe, være friskere, når du rider eller de kan ikke trække den på fold uden den stikker af. Måske vender den numsen til i boksen, eller de kan ikke fange den på fold. Måske vil den ikke gå på tur alene OG alt det gjorde hesten fint, lige da de købt den. Kunderne får råd, eller kommer forbi og får lidt undervisning. Heste er ikke maskiner. Mennesker er ikke perfekte. Vi skal alle lære. Og hesten er en fantastisk lærermester

Det er ikke raketvidenskab at finde din bedste ven.

Tak fordi du læste med

fb-share-icon