Klarer Pitou corona?

Klarer Pitou corona?

20. februar 2021 Af Georgia Timmermann

Hvordan går det med hestene, min virksomhed og især Pitou, som jeg valgte at I læsere skulle få lov at følge fra tilredet til vejen mod måske topsport?

Pitou uddannes

Pitou har det der skal til for at blive en god sportshest. Fotograf Jimmy Leen Friis

Tiden går og hvor blev den lige af. Nu er der gået et år siden Corona er på alle forsider, i alles hjerner og minder. OG hvilket år. Vi er blevet et samfund, hvor vi tvinges til at lade os teste og isolere, fordi det er samfundssind. De som ikke er blevet testet endnu er outsidere og snart sikkert stemplet som ”de andre”. Alle lever i usikkerhed fordi ingen ved, hvad i morgen bringer.

Pitou ved ikke, at der er corona. Pitou får stadig det samme foder fra NAG HORSEPRO, ren boks med halmpiller og godt hø. Han bliver trænet hjemme, fordi træner du ikke, får han ondt i maven (kolik/tarmslyng), bukker rundt og laver skader. Han trænes i coronatiden ikke nær så hårdt, nærmere kaldet motioneret. Bliver han ikke motioneret, får han ikke bygget sin unge krop stærk. Alle ved at motion for dyr og mennesker er vejen frem til velvære.

Lastbilen holder stadig stille og er klar til at fragte ham til stævne, hvis vi da åbner op. Pitou er nu 6 år og meget langt bagud. Han bliver ikke 5 og 6 år igen. Han får heller ikke et ekstra år at leve i. Da jeg var mindre, troede jeg, at jo bedre jeg passede på hestene, jo længere kunne de springe høje spring, men det er ikke sandt. 16/17 år så skal de ned i højder på stævnebanen (130 og under). Ja, så er det rigtigt, at de kan leve længe og nogle længere i hyggesport eller hyggeridning. Jeg lever af at tilride og uddanne heste til konkurrencesport og gerne topsport. Det er ikke min hobby men min levevej. AT jeg så elsker heste og mit job er jo mega heldigt.

Pitou skal nu ride LC igen, når stævnerne starter. Det skal de 8 andre unge stævneheste nok også. Jeg kan max have 5 i lastbilen, så nogle må blive hjemme. Dog… er der ikke mange tilmeldte i lc klassen, kan jeg max nå 3 måske 2 heste i denne klasse. Så er det distancen til stævnerne. Hvis jeg skal ride 8 stævneheste hver weekend, så skal jeg afregne tiden også. Når landet åbner skal jeg også undervise og have kunder til hestene. Den tid jeg brugt på at ordne stald i cornatiden alene, skal nu organiseres/finansieres ansatte til. Du kan jo ikke være flere steder på en gang. Og din krop er desværre ikke X-woman. De penge har du ikke, da du ingen penge har tjent og ikke får hjælp som selvstændig hestefirma.

Pitou og Robert til stævne i november 2020, som blev vores sidste stævne inden nedlukning. Vi red en LB

Skal Pitou så evt. sælges, fordi du mangler penge. Corona har gjort at du ikke kan tjene penge ved at undervise andre. Skal jeg sælge ham billig og med tab. Købere prissætter ud fra hestens uddannelsesniveau. Er Pitou bagud i sin uddannelse, så vil de give mindre. Skal Pitou sælges billigt, fordi hans resultater ikke passer til en 6 års. Skal jeg presse Pitou hurtigt ud i la/mb, når landet åbner, så han hurtigt er med. SVARET er selvfølgelig NEJ. Pitou og de andre heste, som jeg har inde i ridning og til salg, vil aldrig blive presset ud i situationer med mig som rytter, som de ikke er klar til.

Folk siger, jamen du kan bare træne hjemme på din springbane. Det kan jeg og gør jeg, men det er så sandelig ikke det samme for hest og rytter som en stævnesituation. Kørsel, opvarmning, og til sidst det ene minut, som du har på stævnebanen til at præstere er ikke det samme, som at du rider træning, hvor du kan tage banen flere gange… Du ved aldrig, hvordan heste reagerer til stævnerne. Selv den roligste hest derhjemme, kan reagere anderledes til stævner. Den vil så kræve mange små klasser før dens vane på stævnebanen er tillid.

Opgaver som heste ikke er vant til, kræver mange gentagelser. Heste er vanedyr

Hvad ville du ønske? At de ligesom i andre lande laver træningsstævner for professionelle, måske for 4-8 års heste, hvis de vil have mindre grupper. RID og SKRID. Ingen cafeteria. TEST af ryttere. Så de unge heste ikke mister dyrebar erfaring og kunderne kan se hestenes resultater. Så de nye heste kan gøres klar med tillid til rytterne, når de sælges, ved at få mange baner i benene. Så hestevirksomhederne har en chance for at sælge heste til den rigtige pris. Det er jo det, som jeg og mange andre lever af, at lave hestene med tillid til andre. Måske tvinges vi til at sælge heste, som slet ikke er klar til opgaven, og den rytter de sælges til.

Min mand er landstræner og underviser ligaspillere i badminton. I samråd med DIF har dansk badminton forbund defineret og sat navne på de spillere i DK, som er professionel. Altså defineret og sat navne på, hvem og hvad professionel er i stedet for at lade rytterne gætte eller fortolke selv efter google versionen.

Jeg ville også ønske? At vi måtte undervise enetimer, så rytterne fortsat uddannes til at håndtere deres gamle som nye heste og ponyer? Så rytterne har noget at gå op i i den voksende ensomhed, isolation medbringer. I en ridehal med en rytter på sin hest og mig i midten, er der mere end 2 meters afstand. Mundbind også muligt. Når undervist, skrider træneren. Ridehallen er som Bilka, dog er vi kun 2 personer i hallen. INGEN har lyst til at blive smittet. Men vi vil også gerne beholde vores virksomhed. Min virksomhed er afhængig af mig, så jeg holder afstand.

Politikeren ved ikke, hvad hestebranchen er. Det er jo en anderledes sport i forhold til alt andet sport, da der er et levende, uforudsigelig dyr under dig, som ikke kan klare sig uden erfaring, pasning og rigtig træning. VI MANGLER nogle ildsjæle/kloge hoveder, som kan og vil dialogisere/kommunikere med facts med DIF (dansk idrætsforbund) og politikerne. Som kan forklare de forskellige personer med indflydelse, hestevirksomheders situation kort og præcis. Der skal fortolkes og argumenteres, så det gavner alle i ridesporten. Vi skal holde sammen i stedet for at misunde og melde hinanden. Sammen er vi stærkest.

Corona og de muterende virus som følger er kommet for at blive. Få vaccinen ud, start med de svageste. Beskyt de svageste, isoler smitteområder men åbn de steder, hvor smitten er lav. Økonomien skal i gang, også i de små virksomheder. Følger som depression og isolation blandt de unge er værre sygdomme end nogen kan forestille sig. BESKYT  børn og unge ved at lade dem være sammen, gå i skole med kammerater som de ansigt til ansigt kan kommunikere med og overvinde ensomheden og depressioner, før det er for sent. Smittekæderne kan stadig opsnappes, hvis de isoleres i små og samme grupper.

Hestevirksomheder sørger for at jeres børn kan gå på rideskole og have foreningsliv. Hvor er hjælpen til ponyer og personale i coronatiden? Uddannede trænere og berider med egne virksomheder eller ansat i en sørger for, at jeres børn får den rette læring i hestelivet og på hesteryg. Hvor er hjælpen til disse? Hestene som er sat i coronakarantæne skal stadig fodres, passes og motioneres. ANSATTE kan ikke blot rulle gardinet ned og gå i karantæne. Hvor er hjælpen til foder, dyrlæge, smed, ansatte…

Pitou og jeg øver og øver derhjemme, og vi har fået en masse galop og tillid i ham. Nu håber jeg bare at han reagerer positivt, også når han skal præstere til stævnerne.

fb-share-icon