Hvordan lærer du at ramme rigtigt på springbanen?
Ad Advertorial

Hvordan lærer du at ramme rigtigt på springbanen?

28. april 2020 Af Georgia Timmermann

Du kan. hvad du vil. Det kræver blot fantasi, en god træner og HANDLING. Brug olietønder, bildæk til at lave cavaletti. Ja selv et almindeligt brædde kan blive til et spring. Blot sørg for at hestene ikke kan skære sig på det, og springet ikke brækker alt for nemt. Alt behøver ikke være fancy.

Jeg tilbyder alle at komme gratis at ride på min bane frem til 3. maj. Hverdage efter 15 og søndag hele dagen. jeg kan bookes som træner, hvis du ønsker. Blot send mig en sms om ønsketid og dag. Hvorfor – fordi jeg kan.

Råd til de mindre rutinerede heste:

  • Læg bomme bagved som guider lige ud i landing
  • Læg sidevinger som hjælper dig med at holde din hest inde i rammen
  • Er den helt umulig at få til springe over fyld, vand eller andet, så prøv at rid bag en anden hest, så din hest blive motiveret på en god måde til at springe. Og husk at ride et godt tempo dog nogle hestelængder bag den anden hest. Når heste tøver er det bedst at ride et større tempo end at bremse den. Hesten bremser jo alligevel selv, når den kigger. Hermed springer den også mere akavet. Et højere tempo gør det nemmere for hesten at springe, end at den skal springe næsten stående. Og jo nemmere jo mere selvtillid på kontoen.
  • Og husk at rid mange små klasser nulrunder, hvor I kan springe jer ud af fejl end at springe højt for tilsidst at hesten og dig mister selvtilliden. Høje spring slider også mere på din hest.
  • Er du usikker på, om du kan se afstande, så øv i din dressur ved at lægge bomme på jorden og øv dig i at kigge på bommen og ramme rigtigt. Øvelsen virker bedst i galop, når du skal træne dit øje.

Vigtigst for mig er, at hestene er glade for at gå på job, og at de accepterer stort set alle opgaver, som du byder dem. Lær at læse din hest, hvornår opgaven var for stor, og hvornår den var lidt fræk eller magelig. Er du ikke erfaren nok til opgaven, så mæng dig med en træner som er. Jeg er ikke fan af selvlæring. Jeg elsker at lære, og det gør du ikke hjemme men sammen med din træner. Derhjemme øver du det, som du lærer for at kunne lære endnu mere.

Vigtigst for min udvikling er, at jeg accepterer, når jeg har nået hestens og min grænse. Du skal være realistisk med, hvad du kan og hvad hesten er skabt til at kunne. En hest, som er født til at springe med top springblod, håber man jo altid bliver den kommende verdensstjerne. At lave en stjernehest er jo et subjektiv spørgsmål. En god turhest til din kone eller en LB hest, som henter nulrunder/præmier til dig. Eller en hest som går 160 baner, er jo begge en stjernehest. Få heste når OL. En hest kan være en stjernehest for den rytter, som ser den som en stjernehest. En god springhest er for mig en hest, som opfylder de krav, som dens rytter har, og at de begge elsker at gå til ridning.

Jeg ser en harmonisk springekvipage således:

At kunne ride lige ud, stoppe hesten med fine signaler uden for meget brug af tøjle(og slet ikke ryk og brems i tøjlen). At kunne ride frem og tilbage i galoppen. Og mest at hesten elsker at springe, og du kan mærke den trækker mod springene uden pres fra rytteren.

Når du begynder at springe højere (Ca 120 og opefter), skal hesten også have mere styrke og kraft til afsæt. Den skal lave buen på springet større og lander også med mere kraft. Galoppen skal være mere rummelig og nem at korrigere, så at ekvipagen teknisk kan klare banen. Jo mindre spring jo tættere bliver dit afsæt. Jo større spring jo større bue laver hesten v springet (jo større udefra springer den af). Det er derfor vigtigt, at hesten kan samles og sætte sig på bagparten, så du styrker hesten til at kunne klare større og længere baner = SPRINGDRESSUR.

jeg prøver at slide så lidt som muligt på mine heste ved at ikke at ride store spring ret tit til træning. Du kan også blot nøjes med enkelte høje spring og resten små. Det skærper også dig og hesten at skulle ramme forskellige højder.

Sif som kan springe (går 135-145) og er rutineret, skal blot holdes sund og glad ved små springøvelser, som på video her ved min træner. Ved min træner springer jeg selvfølgelig også baner. Hun rider 2 x styrketræning i dressur om ugen. Let sæde galop i naturen er også en fordel for en hest som hende. Ellers går hendes træning meget på løsgørende arbejde i det daglige.

De unge som lige er begyndt at lære at springe, rider jeg let på og lægger stort set spring ind hver anden dag, blot 50-100 cm og en masse fyld og afstande, så de ser en masse og får selvtillid og styrke. De holder ikke længe i den daglige træning, så er de trætte, da de jo først er ved at få bygget form og krop op. De bliver også hurtigt træt i hovedet, mange indtryk at forholde sig til, når de skal lære. Derfor vigtigt at du rider dem stortset hver dag og ikke så længe, at du gør dem kede af det. De skal helst synes, at de er verdensstjerner. Pres kan de tids nok møde. Mine er omkring 4-5 år, når jeg begynder at springe bane. Nogle heste starter jeg tidligere med, alt efter sind/form og økonomi.

Træn afstande og dit øje

Du kan ligge bomme på jorden med fx 20/21 (5 eller 6 galopspring), 25 (6 lidt fremad, når det kun er bomme, eller 7 korte) 30 meter (8 eller 9 galopspring tilbage eller 7 fremad) i afstande, så kan du selv lægge det antal galop spring ind, som du ønsker. Jeg træner altid kortere afstande hjemme. Fx til stævner rider jeg nemt på 26 meter og også 28 meter 6 galopspring. Herhjemme træner jeg meget temposkift i dressur, så hesten kender signalerne frem og tilbage tydeligt. Du lærer også dine heste og deres galop at kende ved at ride frem den ene gang, du udfører øvelsen og tilbage i galoppen den anden gang. Vigtigt er jo, at du kan gøre det på din hest, når du vil. At det ikke kun er held, HVORDAN du tager afstandene.

Hvis din hest løber i landingen så læg bomme før og efter springene (2,5-3,5. jo kortere afstand jo kortere galop. Bommene gir hesten den rigtige galop og bremser den.

Her er en øvelse, hvor du kan øve at hesten lander i rigtig galop

Her er en øvelser hvor du kan lære at ride lige ud

Husk altid at ride en bane hvor du rider en god galop uden at sænke farten ude fra, blot fordi der er en kort afstand efter springet. Hesten skal have galoppen til at kunne springe men lære at bakke af mellem springene via din kommunikation med schenkel og blød hånd.

 

fb-share-icon