Hvor højt er springet, mor?
Ad Advertorial

Hvor højt er springet, mor?

19. februar 2022 Af Georgia Timmermann

Er højden på springet det vigtigste til din træning? Ligesom rosetten, så hører jeg så tit: Vandt du noget? Nej, jeg vandt ikke noget ved Scandinavia Jumping Tour, men jeg vandt erfaring og nulrunder. Jeg var bare ikke hurtig nok. Er jeg så en dårlig rytter?

Resultatet vejer alt for meget i springsporten og resultatet er rosetten. Hvor blev det at øve sig af? Hvor blev det at nyde processen på vej mod målet af. I sidste ende er fokus på resultatet det, som gør, at du aldrig når helt til top i sporten. Processen er det, der gør, at du bliver i sporten. Resultaterne i form af den flotte roset fastholder ikke rytterne i sporten, da du ikke kan vinde hver gang alligevel. Du skal lære at nyde processen. Du skal lære ikke at fokusere på, hvor højt du sprang, men hvordan din træning i helhed var. Ja rigtigt forældre, en roset er en vigtig gulerod engang imellem og vigtigt for mange. Men ikke det vigtigste og det har forældre og trænere ansvaret for i samarbejde at lære deres ryttere.

Børnenes ansigter, når de står i døren til mit kontor. WOW… har du vundet alle de rosetter? Ja, jeg red også 145 den anden dag men vandt ikke noget. Den tur var federe end mange af de rosetter, som imponerer ungerne.

Hvordan bliver vi som træner og forældre bedre til at holde rytterne i processen?

Resultatet/præstationen må aldrig overhale processen, så mister vi rytterne helt på et tidspunkt.

Processen er træningen derhjemme, samværet med hest og holdkammerater, staldarbejdet og omsorgen for hestene og runderne til stævnet.

Som træner har du et ansvar for at spørge ind til: Var det en god tur? Ja men jeg vandt ikke noget, lyder svaret ofte. Hvad synes du kunne være bedre i runden? Evalueringen af runden er en del af processen. Du vandt en god runde og en erfaring rigere. Du blev stærkere i processen, fordi vinder du ofte og pludselig taber du, så er det sværere at komme tilbage til processen.

Forældrene har også et ansvar for at få rytterne til at fokusere på runden, ikke resultatet/rosetten. Fokus på runden og evalueringen gavner processen og dit barns udvikling i sporten på lang sigt. Alle kan fejle – alle kan have en dårlig dag – alle kan miste hovedet/det mentale fokus. Processen op til og evalueringen bagefter er lig med UDVIKLING af hest og rytter.

Arrangørerne, Td`erne, dommerne og de mange tilhørere til et stævne har et ansvar for at tale pænt til og med hinanden, give plads til at alle kan være tilstede i processen. Kommer du til at ride ind foran en rytter, styrer du springet ved opvarmningen, skræmmes din hest af virvaret, fylder du ekstrem meget på pladsen, råber du ofte i forsvar eller starter en diskussion på din rytters vegne, gavner ikke din egen eller din rytters præstation/proces i at udvikle sig.

Et miljø som fx Firkløverets Springakademi hvor der fokuseres på en vinderkultur i form af at træne flatwork, at træne sammen og være stærke sammen. Det skaber resultater på lang sigt. Træningsmiljø er vigtige for at holde de unge i sporten. Her lærer de at arbejde sammen i processen. Det, som andre gør, smitter. Ved at se andre fokusere på træning, horsemanship og god sportslig ånd, får du selv lyst til at være en del af sådan et træningsmiljø.

Selv til mine små elevstævner har jeg svært ved at få forældre og hermed også rytterne til at fokusere på runden/programmet/processen. Det er rosetten, som de fokuserer mest på. Derfor har jeg ofte kun B0 i spring, så der fokuseres på at ride en nul runde og ikke kun på at race rundt. Derimod har jeg i denne klasse også præmier som:

bedste flow

flot horsemanship

største fighterrunde

Det er ikke så tit, at jeg vinder en førstepræmie. Jeg elsker at vinde men jeg elsker mest at blive ved at blive dygtigere

Sammen med rosetterne og uddeling af præmier holder jeg positive taler til rytterne, hvor jeg netop kommer ind på det at være et med hesten, forstå hesten – pas på hesten – så fokus ikke kun bliver på at ride hurtigt og vinde.

For at blive en vinder skal du ville træne og udvikle dig.

Flatwork/dressur hjemme på matriklen, ikke altid at ville springe højt, er vigtigt.

At springe højt er ikke svært. At ride en bane med 10 spring i samme flow og nul fejl – det er sejt

Jeg selv elsker at presse mig selv til det yderste. Hermed mener jeg at komme derud, hvor banen ikke er nem for mig at gennemføre, hvor jeg ikke kan ride hurtigt for at vinde, men lige er en tand sværere end sidste gang. Jeg elsker at ride sammen og mod nogen, som er endnu bedre end jeg selv, så er det endnu sejere at være med. Også selvom jeg ikke vinder noget. Jeg elsker at vinde men for mig er en nulrunde også en sejr, især hvis jeg kan lave dem mange gange i træk.

Det er det, som RIDNING går ud på. Sport er fedt. At vinde er fedt. MEN processen er det fedeste. Begge dele fortjener du at huje og heppe over.

Tak forældre og trænere for jeres indsats i sporten. Vi har brug for, at I holder rytterne i processen, så de bliver i sporten og elsker heste for evigt.

fb-share-icon