Hvad gør DIN hest til en glad hest?

Hvad gør DIN hest til en glad hest?

10. september 2018 Af Georgia Timmermann

De fleste ryttere vil, at deres hest skal være HAPPY, men hvad er egentlig en HAPPY hest.

Happy Heste er de heste som får en ridetur, 2 timers fold, mad og vand og en ren boks, så er de HAPPY. Måske.. hvem ved, hvad heste virkelig siger. Her er min mening om, hvad der gør heste glade…

Hvad er en glad hest? Det er en hest som vrinsker glad eller reagerer med et spark på lågen (dårlig vane, hellere de vrinsker), når de hører dine skridt på vej til stalden eller i stalden.

Jeg er så heldig, at få produkter foræret, som også nævnes i denne artikel. Dette er et sponsoreret indlæg

En glad hest er en hest, som elsker at være på arbejde. En glad hest er en som grynter, når du henter den ind på fold og står klar til afhentning. En glad hest er en hest, som elsker at GÅ TIL RIDNING med dig på ryggen.

Og det store spørgsmål som alt for mange TROR, at de kender svaret på er:

Hvordan får jeg min hest til at være en HAPPY hest.

Er det at ”At ride med 100 % kontrol”. Nej lige præcis her afviger min mening fra mange. En HAPPY hest er en hest, som er fri af springet, kan gøre sit spring fejlfri uden at du forstyrrer den med bump i ryggen eller holder balancen i tøjlen og skaber URO/Forstyrrelse. En glad hest er en hest, som tør tage initiativ på banen, hjælper når du rammer forkert, fordi heller ikke rytterne er PERFEKT eller 100 % under kontrol i det, som de laver. En glad hest er en hest, som får lov at galoppere på springbanen og ikke bliver holdt tilbage, så den skal kæmpe på hvert spring, fordi rytteren ikke kan eller tør slippe kontrollen og lade den galoppere. OG dette er ikke et spørgsmål om lydighed, fordi selvfølgelig skal kontrollen være, at du kan komme frem og tilbage på afstandene på springbanen, så man ikke brager ind i springene, fordi hesten løber af med dig. Men jeg mener, at en HAPPY hest på springbanen er et samarbejde, og her må man gå på kompromis med sin hest. Hvis den vil have dig let og ikke så gerne have dig ned i ryggen på springbanen så kan det ikke hjælpe noget, at du synes: ”det skal den bare lære” hvis du gang på gang får den til at spænde i ryg og læn, slå op med bagben, piske med halen, når du sætter dig i landingen med al den kraft og anspænding du kan. SPÆNDT Rytter= MERE SPÆNDT HEST= KED AF DET HEST

Er en HAPPY hest det ”AT fodre med det fineste duftende musli og gerne så meget, som den kan spise”. Nej selvfølgelig er det ikke det. Heste er forskellige mentalt og fysisk bygget. De arbejder på forskellige niveau og forbrænder og optager forskelligt. Heste skal fodres efter, hvad de behøver og hvad de laver fysisk hver dag. Equsana leverer både til mine skoleheste, unge heste, følhoppe eller konkurrenceheste og har et stort udvalg af foder til rimelig priser og god kvalitet

En HAPPY hest skal have stråfoder i form af hø og evt. frøgræs på jordfolde, da de fysisk har den brug for at have den tyggeproces i løbet af dagene og GRÆS om sommeren. En glad hest skal på fold efter hvordan den reagerer at være på fold. Igen føl, kig, mærk din hest. Nogle kan lide at være ude dagen lang, andre få timer. Mine går ude dagen lang, året rundt hvilket er blevet gjort til en vane og de glæder sig til at komme ud og de glæder sig til at komme ind. Men står de uroligt ved indhegningen og vil ind før tid,  så kommer de ind. Det gør de ofte hvis der er storm. De hader blæsevejr. Igen mærk, føl. lær din hest at kende.

Heste har bedst af MOTION og GODT HØ/GRÆS

Samarbejde – Bliver et sammen med DIN hest. Dvs. køb den hest, der passer til dit niveau og temperament lige nu. Køb ikke en jaguar hvis du kun er ved en folkevogn. Det er ikke sjovt, at være til OL i hovedet, når du kun er ved LC i virkeligheden. Hverken dig eller hesten får en god ridetur ud af det og som regel er jaguaren ikke til lange ferier eller kun foldophold, da de fleste jaguarer gerne vil lave ret meget. Her mener jeg, at det er ok at drømme som rytter, men vær realistisk og hav respekt for hesten og køb den hest, som passer til dig og dit niveau lige nu, så kan du altid skifte til en jaguar, når dig og din hest er vokset fra hinanden. Heste er ikke glade for at have dig bumpende rundt på ryggen samtidig med ryk i tøjlen, fordi bevægelserne er OL og du er Lc-rytter og nej den har heller ikke lyst til at lære dig det, fordi du lærer det kun ved at starte på en, hvor du fra starten kan sidde ned. Og det samme gælder i springning. Du kan ikke købe en S-hest og tro, at du kan springe fra LC-S, bare fordi du har købt hesten. Rytteren skal også lære at springe først og man kan ikke hoppe trin over og starte ved S, hvis du kun har redet LC. At købe en forsigtig hest med kapacitet til S gavner heller ikke samarbejdet hvis du selv skal til at lære at springe da sådan en hest ofte kræver en rutineret eller sågar professionel rytter.

URO i sadlen= MERE URO= KED af det hest. Ro i sadlen = MERE RO = HAPPY HORSE

Når du får din drømmehest, som passer til dit niveau, så husk at heste keder sig også ved kun at springe, kun at ride dressur. Variere din træning. Rid banedressur 3 x i ugen, spring eller cavaletti 2 gange, stævne, tur, longearbejde, skridt tur, græs med din hest fra hånden, giv den lange strigleture, vaske den, skab et bånd til din hest ved at passe og fodre den. Det gir dig en hest som er HAPPY for dig, HAPPY for at se dig

STYR dit temperament. Fokusere positivt. Frustreret stemme, voldsom afstrafning =KED af det HEST. Sørg for at styre dig og tænk positivt. Lykkedes din planlagte træning ikke den dag, så vær tålmodig – prøv øvelsen igen, springet igen og alliere dig med en træner, som forstår dig og kan få dig til at være positiv. Og når det lykkedes – stop legen og prøv igen i morgen. Mærker du en træt rytter, en træt hest, hvor træningen er planlagt til hård vægttræning i dressur den dag, så ændre din plan og lav letgørende arbejde eller skridt en tur. Livet går videre, selvom du ikke fulgt mandagens plan. Husk at føl, lyt til din hest og dig. Er du for træt bliver træningen ofte derefter

Hav en træningsplan så den ene dag efter den anden ikke bliver til tur og hygge og så pludselig er der kun en uge til stævnet og så skal der trænes. Nej ugen op til et stævne, trapper man træningen ned, finpudser og holder hesten lydig og glad, lader hesten op til at have mod, glæde og energi til at præstere til stævnet. Så husk at have en plan uger før et stævne og ikke kun dage før et stævne. Men hav plads til at ændre planen, hvis dig eller hesten er træt, mat, mut – rid ikke på negativ energi. Tænk positivt. Find glæden frem ved din hest og få stemmen frem der siger: Rolig nu, styr dig, tålmodig så får du en HAPPY hest.

OPSKRIFT for en HAPPY hest fra MIG til DIG

  • En God træner som forstår og tror på dig
  • En positiv DIG på en hest som passer til det, som DU vil og kan lige nu.
  • Brug Tid på din hest og varier’ din træning
  • Godt hø og masser af varieret motion

= HAPPY HEST

Tak fordi Du læser med – det betyder meget at I følger mig og gir positiv og ny energi til at skrive mere

fb-share-icon