Hold det simpelt at FODRE heste
Ad Advertorial

Hold det simpelt at FODRE heste

25. februar 2020 0 Af Georgia Timmermann

Vi vil alle gerne blive dygtigere til det, som vi laver. Jeg har siden 2006, hvor vi købt vores ridecenter på FYN, været igennem utrolig mange op- og nedgraderinger. Jeg er ofte på min vej mod succes blevet kastet ti skridt tilbage… Og 20 frem måneden efter, haft uheld og forhindringer, som endnu ikke er nævnt til nogen. Men målet har jeg holdt fast i. Jeg mænger mig med de bedste for at blive den bedste til det, som jeg laver.

Træning, management, udstyr og foder samt de som leverer og DU omgiver dig med, er en vigtig del af vejen til succes i en hestestald. Gå aldrig ned på kvalitet men Overkvalitet er ikke altid nødvendigt.

Hestene trives på NAG Horsepro ved at vise arbejdsglæde med energi. Ikke for meget, heller ikke for lidt

Siden November 2019 har jeg fodret med Horsepro foder fra NAG. Jeg har længe søgt et nyt foder og ønsket mig en dansk leverandør af foder. Både fordi jeg ved, hvor vigtigt det er, at hestene trives på det foder, som de jo også får hø og græs fra = DANSK JORD. Men også fordi jeg gerne vil støtte vores lille land. Lidt patriot er man vel…

https://youtu.be/mi20hcfmWHk

Ligeledes har jeg søgt et firma, som yder den service, som jeg behøver; en dialog omkring forbedring eller levering af foder til mange forskellige heste i en bestand.

Jeg kan huske, da jeg af en af mine kendis kollegaer for mange år tilbage blev spurgt, hvordan jeg kunne holde mine heste skadesfri?

Mit svar: Motion, godt hø og foder, fold og mere motion.

Brug dine sanser og især: KIG på DIN HEST. Er den glad, flot i pels, tyk/tynd, spiser den, som den plejer, tis/lort ok, hove ok (flækker de, tørre, sur stråle..), tager den på af muskler sammen med den optimale træning og husk hesteøjne siger meget.

Fodret skal kunne bygge mange forskellige hestekroppe op i min stald, både konkurrence og hyggeheste.

I min bestand har jeg

  • gamle Pablo på 25 år, tidligere grandprix hest og nu lever han hans pension ud med lidt små ture et par gange om ugen. Foldtid ad libitum når vejret tillader det. Han får ALL WORK 500 g/100 kg hest.
  • Derudover har jeg to plage. Den ene er mit første eget avl efter San Greal H og Action Man Z ask. De får 350 g/100 kg hest af ALL WORK.
  • Rideskoleponyer af racerne; fjordhest, sportspony, blandingsrace, araber, shetlænder osv. De får af ALL WORK 350 g/100 kg hest.
  • Konkurrence- og salgsheste af springafstamning. De får mellem 3-4 kg hver dag af ALL WORK. Suppleret med Fiber LUX, hvor jeg så tager 1 kg om dagen fra ALL WORK fodret.
  • Unge heste i tilridning både dressur og springafstamning. Jeg rider alle racer til og for både hobby-, amatørryttere og professionelle. De får 350 g/100 kg hest af ALL WORK.

Til konkurrencehestene supplerer jeg ALL WORK med fiber LUX som giver hestene lige det mere power energi på banen, som jeg behøver. Konkurrencehestene får også til stævner mash og evt. elektrolytter, alt efter vejret. Mashen fra Horsepro spiser de lystigt og der går meget til hver hest, da mashen udvides kraftigt med vand. Hermed får de også ekstra vand, som jo aldrig er en dårlig ingrediens til din hest. Har du en kræsen hest, kan du også blande det foder, som den ikke vil spise sammen med mash og vand, så spiser den lystigt igen. Vi fodrer der hjemme 3xdagligt. Til stævner, hvor vi sover ude, fodrer vi ofte 4xdagligt, da de står mere inde og fordi de får MASH som 4. måltid.

Om vinteren får de rigtig mange gulerødder. Til Efteråret er der også lidt godbidder i form af æbler (fodres kun få om dagen).

Mine heste har fri adgang til hø eller alt efter behov både i stald og på fold året rundt. ALLE heste i min stald kan gå på fodret ALL WORK, som er et foder, der består af lige de mineraler, som hestene behøver. Der er 16,4 % stivelse i og ønsker man et foder med meget lavt indhold af stivelse til fx heste med mavesår eller sart mave, foreslår jeg fodret ELITE. Ønsker du mere stivelse end ALL WORK (som I gamle dage, da vi fodrede med hel havre), så kan Horsepro sagtens efterkomme et fodersortiment med mere stivelse. Lige nu fungerer mine heste på denne fodring. Vises der ændringer, så ændrer jeg selvfølgelig også fodringen. I en stald som vores hvor der hver måned skiftes heste ud i tilridning, er det vigtigt at kunne tilpasse de enkelt heste men også have et fast foder som de fleste kan gå på.

Horsepro har selvfølgelig også mysli blandinger, men jeg er af den overbevisning, at det duftende og lækkert udseende mysli ikke er noget, som hestene ser. Det er os mennesker, som ser det. Er fodret frisk, nemt at omsætte og bestående af de dufte heste tiltrækkes af (og ikke os mennesker), så er min overbevisning (ikke fagligt bevist), at det er ligegyldigt, om det er mysli eller piller, som du fodrer med.

All Work er et allround foder, som er nemt at regulere og tilpasse mange slags heste, som er i forskellig slags arbejde

All Work fodret består ikke af fancy og unødvendige ingredienser tilsat. Derfor kan prisen også holdes på et rimeligt leje.

Jeg kan regulere ALL Work og tilpasse det en stor bestand af forskellige heste i størrelser, racer og arbejde. Rideskoleponyerne skal helst ikke have overenergi, så børnene bliver bange for at gå til ridning. Samt de heste, som endnu ikke er tilredet, får også kun lige det, som de behøver, så de ikke taber mig i tilridning. Når de er tilredet, sætter jeg dem lidt op i foder for at de kan få hjælp til at bygge kroppen op og bruge energien på at arbejde og ikke på at bukke.

Det ALLERbedste ved ALL WORK er, at de spiser det lystigt. Får de kun hø eller gulerødder, kan du være vis på, at de banker på lågen eller du kan se det på dem, at der mangler noget i krybben.