Hest købt af myrdet

Hest købt af myrdet

11. juli 2020 0 Af Georgia Timmermann

Jeg havde ikke troet, da jeg sad overfor Iben for at købe Pitou, at hun 1 1/2 år efter ville blive myrdet. Et mord der endnu ikke er opklaret. Det står stadig fuldstændig uvirkeligt for mig. Mine tanker går stadig til mor, søn og efterladte. 38 år, alt for tidligt. Og en 5-årig dreng som aldrig ser sin mor i live igen.

Pitou, nu skal du vise Iben, som fandt dig i Belgien som plag, at du er den stjerne, som hun troede, at du ville blive. Han bliver din nye stjerne, sagde Iben til mig. Jeg havde aldrig på daværende tidspunkt troet, at Pitou skulle blive ældre end min gode rytterkollega. Pitou er ejet af min partner og jeg er blot hans uddanner, ligesom jeg er for mange andre heste i stalden.

I følgere får nu chancen for at følge Pitou og jeg til rejsen er slut. Om rejsen bliver kort eller lang, vil tiden vise. Her i hvert fald første blogindlæg på 5 års hesten Pitou, som har vundet mit hjerte, fordi han er en ener med en kæmpe personlighed. Læs historien her, hvorfor?

Pitou uddannes

Pitou har det der skal til for at blive en god sportshest

Pitou belgisk vallak med top springblod efter Cardento og morfar er Quadrillo. Foto taget af Jimmy Leen Friis

Hvad er målet? Målet er at nå så langt som muligt med Pitou i ridebanespringning. Er det 160 cm. Måske… Måske er det 120? Måske er det 140. Springheste er svære at spå fremtiden, når de er 3,4,5 år… Det kræver mange stævner og mange træningstimer for at se, om de har kapacitet, forsigtighed og mod til at nå helt til tops. Og så skal de holdes ved lige i træning både fysisk og mentalt. De skal holdes sund og rask hele vejen derop.

Er Pitou ikke til salg? Jo alle vores heste er til salg men ikke for enhver pris. Vi har købt dem ung og uddannet på dem, siden de var 3 år. Vi har troet på, at kvalitet er vigtigt og indkøbt unge dyre stjerner med godt springblod. Nu er Pitou 5 år, og det er jo først, når han bliver 8/9 år, at du rigtig ved, om de kan nå helt op. Kommer han ikke helt op, så var det processen værd. Mit job er at uddanne, træne og tro på opgaven. Og jeg brænder for at uddanne heste. I love it!!!!

Tro flytter bjerge, siger man. Og det er sandt. Første skridt er, at tro på hesten og dig. Derefter at mænge dig med dem, som tror på, at I kan. Jeg omgås mennesker, som er konstruktive og positive. Jeg er mindre til mennesker, som ikke TØR. Som ikke vover…

Første forhindring med Pitou var tilridningen som 4 års. Pitou er sensitiv og meget mistroisk overfor mennesker og nye opgaver. Det så jeg allerede, da vi læssede ham fra Iben som 3 års til os. Det sind er han født med.

Jeg sad på ham første gang som 4 års og derefter kom min rytter til. Hvilket skulle vise sig ikke at være godt. Hun måtte af en tur, så det opgav vi hurtigt. Jeg overtog selv opgaven i maj 2019. Men derefter måtte han igen have pause, da jeg fik for mange kunder. Han kom på sommergræs på mine 12 hektar. Vi red ham lidt i oktober/november 2019 men ikke med den store succes. Han travede mere, end han kunne galop. Longe, løsspring og ridning kunne Pitou KUN TRAVE. Prøvede vi at drive på med en person bagefter, krummede han ryg – pustede sig op og gjorde klar til, at ville læsse mig af. Jeg valgt at trave. Ikke fordi jeg var bange men fordi noget sagde mig, at han blot skulle ha tiden. November 2019 fik han fjernet en mus. Og igen boksro. Januar 2020 kom jeg så endelig i gang igen. Denne gang travede han også kun – ingen ændring. Jeg må ærligt indrømme, at jeg efterhånden troede, at jeg havde købt en travhest og ikke en springhest. For pokker han kunne trave hurtigt. Ved opstigning var han stadig meget sensitiv. Krummede ryg. Og var ekstrem følsom for schenkel. Uden udstyr lignede han også stadig noget der var løgn. Tyk mave, tynd hals, stort hoved…. Mega GRIM. I det hele taget 2 år efter køb var der ikke meget håb, at jeg havde købt en springstjerne.

De andre 5 års galopperede af sted og sprang lille bane og var ikke redet i nær så lang tid, som han var. Men jeg blev ved med at tro på opgaven. Løsspringning travede han også derudad, og vi hunsede på for at få galop. Men jo mere vi jagede, jo mere panisk sprang han rundt i fri trav som en araber med pust og halen lige op i vejret. Jeg valgt igen kun at trave og forsøge i longe at galoppere men uden jag. Blot lade ham springe an, falde i trav, så jeg ikke jagede ham i galop for at undgå panisk galop. Når han var i galop lignede han en, som ingen galop havde. Og alle springryttere ved, hvor vigtigt det er at have en springhest med galop for at kunne nå afstandene.

Jeg begyndt at have min rytter til hest foran og prøve at få ham i galop. Det lykkedes til tider men ikke med succes. Endnu…

Den 18. februar 2020 sket der så det, at jeg kunne pludselig galoppere flere omgange. Der var stadig lang vej, men for mig var det EN CLEAR ROUND. En succes i processen. Jeg hujede af glæde i min lille ridehal i bondebyen Turup på Fyn.

Det er nemlig det, DU skal huske; at uddannelsen af heste er det processen, som du skal nyde. Og det er processen du lærer af – det er ikke sejren i S. Det er vejen derop, som du lærer mest ved.

Pitou kunne nu endelig galoppere og lige pludselig kunne han også springe i løsspringning. Hvad sket der? Hvorfor tog det 2 år. Hvorfor kunne han ikke det som 3 eller 4 års. Det kunne han sikkert også. Han var bare ikke klar fysisk eller mentalt.

April måned var så også den måned, hvor alle de unge skulle udenfor ridehallen. Jeg trak Pitou op på banen og han valgt tydeligt (som I kan se på video), at jeg skulle ikke ride ude på ham. Næste dag longerede vi på banen. Og næste dag startede jeg, som jeg altid gør i ridehallen med at ride ham. Og lod min groom trække mig op på banen. Og nu lykkedes det at ride på banen med succes. Han var ikke længere bange. Og dagen efter galoperede jeg og ugen efter sprang jeg. Og lige pludselig var han nemmere end nogen af de andre 5 års, som før var foran ham i uddannelsen. Gik lige op i lastbil i maj på hans første træningstur, nem at sadle, sprang hele træningsbanen, modig og roligt. Og ja nu er det så spændende, om han alligevel bliver den stjerne, som jeg troede jeg købt af Iben.

SKYNDDIGLANGSOMT

LÆSDINHEST

Følg Pitous vej op ad bjerget til den smukke udsigt. Ups and downs. Tro og håb, op og nedture

Pitou – jeg tror på dig. Iben troede på os