Forebyggelse af skader på din hest
Ad Advertorial

Forebyggelse af skader på din hest

30. august 2019 Af Georgia Timmermann

Vi skaber ikke stærke heste ved at pakke dem ind i vat. De skal have lov at være en hest. Vi skal træne deres kroppe til at kunne klare opgaven, som vi stiller dem. Forebyggelse af skader på din hest ønsker vi vist alle at kunne kunsten på, så vi har vores ven længe samt sparer en del dyrelægeregninger. Men hvordan gør vi hesteejere bedst for at undgå, at hesten bliver skadet. Hør min mening nedenfor i tekst og video, hvor jeg forsøger at fatte mig i korthed.

Management, fold og stald

Jeg er ikke indehaver af at heste står meget i boks. Mine er ude hver dag uanset vejret. Jeg forstår godt, at de store stalde er nervøse for, at deres heste bliver skadet ved fold. Jeg tror på, at hvis hestene er vant til fold, samme sidekammerat eller kammerat på fold, samme fold, samme tidspunkt hver dag, så laver de mindst ballade og mindst skader.

Dette er de 12 hektar, som vores yngste står på fra maj til oktober. På folde uden græs er der ad libitum hø alt efter tykkelse af hestene. Overvægtige heste er ikke godt for bentøjet, heller ikke for mennesker.

Vores folde er i forskellige størrelser, men alle heste kan galoppere rundt, hvis de vil. Jo yngre hestene er jo større folde. Føl, ungheste og skoleponyer står på 12 hektar fra maj til oktober hvert år, sammen i flokke, så de kan kommunikere, socialisere og bevæge sig sammen. Heste er flokdyr. Sener, pigmentvæv, knogler, led har bedst af megen bevægelse i så tidlig en alder som muligt.

Vi forbedrer jævnligt vejene omkring foldene. Mødding køres væk i store maskiner og det ødelægger vejene. Vi fjerner sten på folde og jævner ud med traktor. Vi vander stald og ridehal for støv. Kalker og rengører for at holde sygdomme væk.

Stalden skal være et hestegodt miljø. Dvs. støvfri. Fej mest, når hestene er på fold, eller vand først. Åbn vinduer/sluser mest muligt. Undgår heste får træk, men frisk luft er godt. Isoleret stald gør, at der er dejlig køligt i hede sommermåneder. Mug ud jævnligt, så undgår du dårlig staldlugt, fluer hvis møddingen jævnligt fjernes. Men hav en god bund i boksene, selvom du muger meget, da det undgår liggesår. Tjek bokse for ting heste kan klø sig eller komme til skade på…

Godt foder og udstyr forebygger skader på hestene.

Foder. Godt foder og ikke for meget og ikke for lidt. Hav styr på hvad de forskellige heste skal have af foder alt efter, hvad de laver. VÆR ÆRLIG og realistisk om det du præsterer med din hest, stemmer overens med det, som du byder den i foder…og alt andet…

Management, Dyrlæge, massage, smed. Her har vi jævnlig dyrlægerne fra Højgaard Hestehospital ude, da vi har 28 heste og 16 i ridning. Der rides 6 nye unge heste til hver tredje måned. Der er jævnligt tjek af røntgen, tænder, vacciner, gødningeprøver, ormekur.

Hav styr på

  • at der ikke smittes fra stald til stald.
  • beredskabsplan for sygdomme og en plan for forebyggelse
  • god kommunikation med smed, dyrlæge og øvrige leverandører. Er du utilfreds? Tag en snak med dem og via dialog kommer du længst. Det er her vi udvikler os.

Jeg har Højgaard Hestehospital gennem 17 år. Bergers Smedie gennem 12 år… Equsana gennem 14 år (havde gamle gode Ejner da han var rådgiver)…Min massør Lissi til hestene gennem 3 år…..På den måde kender de hestene og mine ønsker.

LTS skal vi til at bruge i vores stald  på vores heste. Det blev udviklet i USA til astronauter i rummet, hvis eventuelle skader helede hurtigere ved brug af denne LED teknologi. Jeg bruger også Lasota Energy på 4. år, som bl.a. har gjort, at jeg ikke har været syg siden.

Træning og uddannelse

Vigtigst er at skabe Arbejdsglæde og en energisk hest uden stress og anspændthed i kroppen. Det er vejen til en sund hest. Hvordan gør man det? Varieret træning og lyt til din hest.

TUR, forskellige underlag; asfalt, græs, stubmark – skridt eller galop alt efter underlaget er ok. Godt for hestens bentøj, humøret og konditionen.

Dressur med øget intensitet. Jeg tror på, at galop i min træning (SPRINGHESTE) er den vigtigste træningsgangart. At have hesten varmet godt op i skridt og let sæde, inden du begynder at pakke hesten ind. Gerne dyb og lang i let sæde. Jeg tror ikke, at meget tungt underlag er godt for min træning og de heste, som jeg rider.

Spring, longe, springdressur med cavaletti, løsspring, fri i hallen føres som om hesten er i longe. Varier din træning og stop træningen, inden hesten bliver så træt, at den snubler eller stresser. Slut træningen godt, også selvom det kun var et splitsekund, at den den dag gjorde det godt. Heste husker det splitsekund. Hvis du bliver ved at presse en træt hest, mister hesten glæden ved arbejdet og de næste dages arbejde. Skift plan hvis din hest viser træthedstegn og tag en skridt tur i stedet for. Lær at lægge pres på træningen, styrke hesten på de rigtige dage, så du øger dens uddannelse gradvis. Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en hests form og styrke ej heller.

Udstyr. Alt skal tilpasses hesten. Tjek op jævnligt. Hestens krop kan ændre sig. Især hvis det er unge heste. Dækkener, bandager, gamacher – hav udstyret på så lidt som muligt, så hestens krop får luft.

Jeg har oplevet så meget med mine 42 år med heste. Man lærer af sine erfaringer og fejl. Men jeg ved, at jo bedre du kender din stald, dine heste og dit team. Jo nemmere er det at forebygge skader og uheld. Strigl, kig på din hest på fold og i boks, læs den selv i trailer, løb med den ved dyrlægen end kun at ride på den.

Håber I kan bruge mine indlæg og skriv endelig, hvis der er noget, som I gerne vil have uddybet

God weekend

fb-share-icon