Forårskuller og skader

Forårskuller og skader

25. marts 2019 Af Georgia Timmermann

Forårsbomberne er løs igen i år. I går på tur var der igen forårsgang i mit store grå lyn på tur. Vi rider tur hele året rundt, men så snart hun mærker foråret, så sker der bare en reaktion i hestenes humør – de bliver som bomber at sidde på. Jeg mærker ligefrem, hvordan hestene afventer, hvornår de kan lave ballade. Og når foråret er i luften, så laver hestene bare skøre ting. I går da jeg kom hjem fra tur på parkeringspladsen brugt hun en lyd som undskyldning, at hun kunne hoppe men hoppet blev så akavet, at parkeringspladsens stabilgrus bremsede hende, så hun lige var nede med koden og fik en hudafskrabning men sikke en fed tur og en fest hun havde. Jeg kunne så pænt rengøre skrammen og komme creme på.

Jeg har utallige oplevelser til hest og sammen med hest, når foråret ankommer, som vil fylde en hel bog. Og jeg har aldrig helt fundet løsningen på at afværge forårsuheld, eftersom at jeg heller ikke vil tage humøret fra hestene. GLADE heste er sjovest at ride på. Overglade, ustyrlige heste kan det dog blive lige sjovt nok at ride på.

Uheldig var jeg engang til et stævne i Belgien også i forårets måned, hvor jeg havde været i dyrlægetjek og samme dag skulle min groom trække lidt rundt med hestene om eftermiddagen. Den ene hest vælger så at lave det vildeste rejehop i iver over en lyd og desværre lande hårdt ned på en sten og forårsage en knusning. Der røg det stævne men værsgo at betale for starten alligevel, 400 EURO. Hvad kan man have gjort anderledes? Måske ikke have gået med dem, men kun ride dem og ugen efter var de jo normale igen og forårskulleren havde lagt sig. Han blev heldigvis hurtig god igen og jeg kunne ride ugen efter.

Det er det samme forårsshow jeg går igennem hvert år. Jeg har alle mine på fold og i hal at rulle og total aktiveret dagen lang og alligevel kan de få flip og bruge en hver fugls pip som undskyldning for at lave et ekstra dansetrin og tabe sin rytter.

Jeg tør heller ikke have de let øvede ryttere med ude på tur, når foråret titter frem i frygt for de falder for voldsomt af og både rytter og hest kommer til skade. Hvert år når første rideskolehold skal op på udendørsbanen, falder de som regel af på stribe, fordi selv de tykke elevponyer synes, at de skal holde forårsfest. Ofte motionerer jeg elevhestene i fuld løb i hallen inden eleverne ankommer i håb om, at de bare er krudtet lidt af.

Men hvis vi tænker over det, så er vi jo også selv helt oppe at køre over sol og fuglesang, varme og lys efter en mørk, våd eller grå vinter. Der er intet, der kan gøre en mere glad, end når foråret titter frem. Mindre tøj på. Hestenes dækkener af. Vi mennesker kan som regel blot styre det og løber ikke nøgen, skrigende eller væltende rundt, blot fordi vi mærker foråret. Hestene reagerer jo pr. instinkt og heste udtrykker sig via instinkt. Glæde = Hop og danse, svinge med hoved og ben. Bange = LØB/HOP til siden for livet. TRIST = HÆNGER. Stresset= URO i Boks, anderledes og til tider også sur.

Hestene får også lavet de underligste ting fri i hallen, når foråret mærkes. Årelang og hele vinteren har der ingen problemer været. Et år i marts var der en hest, som rullede sig og var så forårsglad, da hun rejste sig, at hun af glæde fik rejst sig akavet, trådt sin forsko af op i sin bagkode, så skoen havde lavet et dybt hul og det stod ud med blod. Hun har så rullet sig i hallen de sidste 5 år. Men foråret får bare kuller frem i dem. Og det gir os hesteejere nerver på.

Mange af hestene prøver også at komme ud til græsset ved siden af deres vinterfolde. Græsset som titter frem er fristende, selvom de har hø på deres egen fold. De kan ikke vente med at skulle ha græs og ved ikke, at det kan give ondt i maver eller værre give forfangenhed, hvis de får for meget af det friske græs på en gang i de spirende forårsmåneder.

Hvad gør jeg, når foråret nærmer sig for at holde hestene skadesfri og stadig glade

  1. Aktiverer dem og har fri hø/stråfoder og vand på foldene. Ude så meget som muligt
  2. Helst ude med samme foldkammerater, samme rutiner ud og ind, så undgår man at en tænder flokken, når noget ændres. Heste er vanedyr. Samme fold, samme procedure
  3. Fold stort set hele dagen med dagligt opsyn
  4. Er ekstra opmærksom på hestene, når jeg rider. Eventuel lidt longering til at starte med eller fri i hallen og drive dem i galop rundt
  5. Evt. gamascher på fold ind til, at de er faldet helt til ro
  6. Sørger for at de bliver vænnet til græs langsomt, så vi undgår forfangenhed
  7. Du kan reducere fuldfodret, ind til kullerheden er ovre
  8. Måske undgå at hopperne står alt for tæt på drengene, da deres brunsthed kan være træls at ride på
  9. Husk sikkerheden: Sikkerhedssko, sikkerhedsvest og hjelm. Altid træktov – aldrig kun træk i grimen. træktovet forlænger din arm

Og ellers nyd foråret – gi gas – jo mere motion for rytter og hest, jo mere LIVSGLÆDE

fb-share-icon