Er VM i ridning dyrplageri?

Er VM i ridning dyrplageri?

12. august 2022 Af Georgia Timmermann

Hvor er det fedt at se så flot et VM-setup på DANSK grund og så megen flot ridning. Jeg var heldig at være turist torsdag og det var en fantastisk oplevelse – tak for det

Der er kommet meget mere fokus på dyrevelfærd. Og vi kan altid blive endnu bedre. Ridning, sport og det at holde hest/dyr har virkelig taget en rigtig drejning de sidste mange år. Bare se cirkus som ikke længere må holde elefanter og andre eksotiske dyrearter. Vi mangler stadig en masse viden omkring rigtig meget, men vi er på vej.

Som alt muligt andet, som du arbejder med eller ønsker at blive god til i livet, så kræver det viden/visdom at vide om et EMNE, også om heste. Om du er tandlæge, læge, dyrlæge eller rytter på hobby eller eliteniveau, så er det altid nemmeste at træne/øve sig selv bag skærmen end at skulle ud i marken og arbejde 10.000 timer. Det kræver utallige timer i årevis at lære at tale og læse hestens signaler. Det kræver passion og mange nørdtimer at lære at forstå hesten og få hesten til at samarbejde med dig fra baby til, at du rider rundt på den og måske bliver valgt til at repræsentere dit land til VM.

Jeg vil ikke bruge tid på at bekrige eller kritisere de mange Computer-Ryttere, fordi det er ikke det, som jeg vil i livet eller med dette skriv. Det er livet for kort til. JEG VIL AKTION

Hestekritikere prøver her til VM at finde alt det læsestof/de stilfoto/små sektioner af video, som de kan for at få følgere og supportere til deres holdninger – DE SKRIVER DEL DEL. Men løser det dyrevelfærd at få flere supportere, som ikke vil, at vi holder hest i fremtiden? Eller tror du, at de kun lukker hestesport og lader cordeo, jagt, travløb, galopsport, ponygames, rideskoler og hyggeheste forblive? Hvis det bliver forbudt at have hest, så bliver det også forbudt for DIG og din bedste ven.
Så til alle de hesteelskere, som synes, at de kæmper for dyrevelfærd ved at dele alt det negative, kritisere og svine enkelte ryttere og deres heste til bag computerskærmen, skulle i stedet tage noget rigtig aktion. Stå frem ansigt til ansigt med dem, som DU kritiserer. Evt. høre om du må komme på besøg i deres stald. Det er den måde jeg har fået enorm megen viden ved at besøge andre stalde, bo og ride der i dage eller uger, se hvordan de bedste træner og håndterer hestene.

 

Hvorfor går du ikke det gode ords vej. Og deler ud af den hesteviden, som du mener er rigtig hestevelfærd. Jeg ved godt at positive skriv og artikler ikke sælger, men hvorfor skal krig og dårligdom føre an, når DU kan så meget mere med det gode ord. Vejen frem til bedre hestevelfærd er viden, åbenhed og uddannelse, hvis vi vil forbedre hestevelfærd.

Fortæl om din hesteviden, som du mener gør, at hestene elsker at gå til ridning. At have travlt med at fortælle, at hesten er udstyret, redet og håndteret forkert skaber ikke viden. Så del noget video af din egen hesteviden, så du lærer andre at gå til HEST. Lad politi, regler og forbund tage sig af dyremishandling. Kæmp for dyrepoliti. Gå ind i forbundene og få DIN stemme hørt.

Jeg tror på, at hestefremtiden kræver

 • flere veldokumenteret rapporter om hestehold, om deres trivsel i den ene eller anden situation/disciplin
 • uddannede trænere, som deler ud af deres viden. Opdatere disse uddannelser så dyrevelfærd er i centrum
 • stadig mere fokus på ungheste og deres uddannelse og optimere tillid og reducere stress
 • uddannelse af ALLE ryttere, som rider på heste, så det ikke kun er hesten, som skal være ”perfekt”
 • Åbenhed omkring alle hestes sygejournal, og at det er okay at have været syg og blevet rask. Alt for mange raske heste sygeliggøres uden grund pga. for lidt åbenhed
 • at vi ikke bruger nettet til at gemme os bag og køre hetz mod enkelte ryttere. Men at vi har et forbund, som tager sig af de, som overtræder hestevelfærd. Fx også kæmpe for dyrepoliti

Forbundene endnu mere fokus og åbenhed omkring bedre dyrevelfærd. Måske få repræsentanter ind som bliver hørt i hver deres hestedisciplin. Dialog og åbenhed er vejen frem til viden og udvikling.

 

Vigtigt er det at

 • vi kan argumentere og dokumentere, at hestevelfærd er på rette veje ved at indføre regler som fei og DRF har gjort med tjek ved stævner af udstyr og meget andet.
 • fortsat følge op med regler og tjek, hvor det er nødvendigt.
 • højne dyrevelfærd ved at dele viden
 • fortsat uddanne Td´er. Dette hedder sig også ved E og D stævner såvel som C,B og A stævner
 • vi får uddannede dommere, banebyggere og hermed mere forståelse for de unge heste, som har brug for nemme baner, tid på banen = tillid i uddannelsesklasser (et emne for sig).

Lad os dele vores viden om alt det fede ved heste. Om alt det der volder problemer og alt det som lykkedes. Vi skal stå sammen om hestevelfærd. Tak til alle mine trænere plus de svenske ved http://www.springakademi.dk Tak fordi I deler jeres viden

Lær hinanden at omgås hestene i stedet for at bekrige hinanden

Husk Lukkes der for at holde heste, gælder det alle, også DIG

 

Tak til alle hesteelskere for at læse med. Og endelig kommenter i indlægget-dialog er vejen frem til udvikling.

fb-share-icon