Er sælgere af heste idag uærlige, krejlere eller er køber urealistisk og drømmer mere end de handler

Er sælgere af heste idag uærlige, krejlere eller er køber urealistisk og drømmer mere end de handler

16. august 2018 Af Georgia Timmermann

Hvordan vælger du dine kunder?

Kommissionsheste er det godt at tage ind og kan du tjene på dem?

Ja og nej er svaret til alle spørgsmål. Hør her hvorfor

Jeg vælger mine kunder i dag ud fra, hvad jeg kan levere og leve op til og ikke mindst tjene penge på. Jeg tager ikke længere heste ind, som jeg ikke kan tjene penge på men blot slider min krop på ved at ride, da jeg simpelthen ikke overlever, hvis jeg ikke tjener penge på dem jeg rider?

Når det så er sagt, så satser vi også. Dvs. jeg har nogle heste sammen med kunder (50%), som vi prissætter dyrere end de er værd dags dato, fordi vi tror på, at de bliver det eller mere værd om 1/2-2 år. Ligesom vi gjorde med hoppen Amaflair som vi solgt halvdelen til til belgieren Jos Lansink.

Jeg er så heldig, at få produkter foræret, som også nævnes i denne artikel. Dette er et sponsoreret indlæg

Mine kunder får sandheden at vide allerede i telefonen, hvor jeg fortæller dem, at det enten ikke kan betale sig, at jeg tager deres hest i kommission eller det betaler sig. Er det en pony til en værdi af 30.000 kr. så kan det jo ikke betale sig for kunden at sætte den i ridning ved mig, hvis jeg så kun kan få 30.000 kr. for hesten når eg har redet den 1-3 måneder. Det koster mig mindst 3000 kr. i kostpris bare at have den inde i boks, i tilridning og pasning samt foder, hø, halmpiller, lys, vand,udstyr… Hvis det skal betale sig, så skal kunden have 20.000 kr. og jeg mindst 5000 for hver måned den står her for at tjene bare lidt på at ride den til og sælge den. Og somregel sælger rå nytilredne ponyer ikke, da børn og forældre helst vil have erfarne og rutinerede ponyer. Unge ny tilredne heste foreslår jeg at få redet til (6000 kr. pr. mån inkl. alt) og derefter evt. tage hesten hjem, når den er tilredet efter 1-3 måneder alt efter hvor rå den ankommer og så evt. selv ride den, få en dygtig rytter til at videreuddanne den og sælge den for mere, når den har mere erfaring og flere år på bagen.

Ligeledes tager vi også kun heste ind i kommission i dag, hvor kunden accepterer, at der skal røntgen på hesten inden ankomst. Heste uden røntgen er for stor økonomisk risiko at sætte i ridning, eftersom hvis kundens heste har en del anmærkninger på røntgen ved salg, så er de måneder i tilridning spildt ved os. Dog heste som ikke skal sælges blot tilrides, bestemmer kunden selvfølgelig helt selv, om de vil have i røntgen.

At finde den rigtige hest til den professionelle rytter eller amatør rytteren er også ret vigtigt. Nogle køber heste med anmærkninger, andre vil have en helt clean handelsundersøgelse uden fejl. Da dyrlæger i dag kan scanne og røntgenfotografere alt på heste, er det svært at finde en hest uden nogen fejl.

BRUG af hest og om anmærkningerne får betydning. Jeg har jo efterhånden selv en del erfaring med, hvad der får betydning og ikke, og i samråd med mine dyrlæger fra Højgaard Hestehospital har jeg gennem tiden købt heste med tæt torntappe, forbenede dragtbrusk, galle, vorter mm., som IKKE har haft BETYdning for hestens fremtidige brug. Du skal blot huske at holde den kliniske undersøgelse op mod røntgenbillederne.

Når det så er sagt så er BRUG af hesten vigtig, og hvem der kommer til at ride den efter køb, da vi alle rider og træner forskelligt. Vi sidder forskelligt og vi fodrer forskelligt. Lyt til sælger, da denne kender hesten, tag skyklapperne af og glem PLEJER for en stund.

Samtidig er hestens ekstriør altafgørende for om den holder, synes jeg. Har du redet den helt ned mellem forbenene i årevis, så kan du ikke bare lige pludselig hive den op, høj i nakken, fordi nu er musklerne sat på den anden måde.

Jeg tror på, at ekstriør er vigtigt, at du skal ride din hest efter, hvordan den er bygget. TVING aldrig en hest til en position som den ikke er bygget til. Rid den efter dens ekstriør og kvalitet. Byg den op stærk samtidig med, at du lytter til dens signaler.

Er du klar til en ung hest som tager tid. Hvis ikke du kan SKYNDE DIG LANGSOMT så vælg en hest, som er bygget op og lyt til sælger, hvordan den plejer at blive redet. Evt. have den stående nogle uger og få undervisning ved sælger så overdragelsen bliver mild for begge parter. Det gør vi her ved os, hvis kunden ønsker det.

 

At finde den rigtige hest til amatørrytteren er en stor opgave, fordi det kræver ikke kun noget af sælger men også, at rytteren/køber er ærlig om sig selv, egne mål samt handlingen der kommer, når køber får hesten hjem.

Ærlig omkring hvad rytteren kan dags dato og hvilket niveau rytteren er på dags dato for at kunne magte den hest, som køber vælger.

Ærlig omkring hvor meget tid rytteren har og hvor mange penge der er til at fortsætte ridningen evt. uddannelsen af ung hest.

Ærlig omkring målene. Hvis det er at vinde DM for seniorer eller deltage i DM for juniorryttere, så er det en hest af kvalitet og erfaring som køber skal finde og det kræver handling og kunnen fra køber/rytterens side.

Alt for mange kommer med sætninger som: Jeg vil have en smuk, brun hest på 170 cm høj, går LA/MB stabilt, stopper ikke og hjælper på banen og kapacitet til M/S, max 8 år, ikke hoppe, helst vallak. Max 150.000 kr. Og de rider selv MB pony og har aldrig siddet på en hest før. De heste hænger ikke på træerne med så mange krav og koster ofte mere end 150.000 kr. i hvert fald hvis hesten skal opfylde kravet kapacitet til M/S også. Priserne er gået op pga krisen, hvor der var et gab på 5 år, hvor der blev avlet 50 % mindre heste i hele Europa og hermed er der nu mangel på heste i dag, især M heste og opefter, da rytterne der rider konkurrence jo stadig rider og ikke skifter sport. En gang hestepige/dreng altid hestepige/dreng. De næste 5 år får vi mangel på heste og derefter får vi problemer, hvis ikke flere begynder til ridning, da vi også skal have nye ryttere til som skal erstatte de gamle.

Selvfølgelig kan du være heldig og finde en billig hest der opfylder dine krav. Men held er ikke det jeg handler efter

Så husk vær ærlig, realistisk mod dig selv så skal Sælger nok hjælpe dig på vej med at finde din drømmehest og en rød hoppe eller pinto kan også være en god springhest.

God torsdag

KH

Georgia

fb-share-icon