ER din stald klar på herpes?

ER din stald klar på herpes?

14. marts 2021 Af Georgia Timmermann

Har du en beredskabsplan for Herpes virus i din stald? I gamle dage hørt man om kværke, som en dødfarlig sygdom, hvor rygtet gik, at de fleste heste døde. Herpes hørt jeg først rigtig om, da jeg blev professionel. Trods det at sygdommen altid har været i verdenen. Men jeg oplevede heldigvis aldrig et udbrud på nært hold, selvom jeg har haft heste både hjemme og ude siden jeg var 2 år gammel. Nu er jeg professionel og mit job er at vide så meget som muligt om heste for at kunne holde dem sunde og glade.

Det her blogindlæg er min mening og mine erfaringer.

Vi har en bredskabsplan for vores stald til:

  1. Kørsel med lastbil (ulykke)
  2. Falde af hest (ulykke) hvor der er en plastlomme ved opslagstavlen som blot skal afleveres til ambulancefolkene, hvis det er Georgia. Og en nedskrevet plan for alle andre
  3. Vi har regler omkring sikkerhed og ridning. Står på tavlen til ridehal
  4. Corona regler. Står på tavlen til ridehal
  5. Herpes regler. Står på tavlen til ridehal samt en beredskabsplan.
  6. Telefonliste på tavlen opdateret med dato hvem der skal ringes til, hvis forskellige ulykker opstår

Alt er skitseret kort og forståeligt. Noget er informeret på tavlen og anden info kun relevant for personalet, er i team gruppen eller på kontoret ved staldbygningen v ejeren. Anden info kan læses på stedets hjemmeside www.georgia-timmermann.dk og www.sydvestfynsrideklub.dk

Ved os er der en chef og et super team. En chef som har ansvaret for hele stalden. En som du altid kan ringe til. Ved du hvem du skal ringe til i din stald, hvis ulykken sker?

Bredskabsplan for Herpes 1

Forebyggelse for virus herpes 1 ikke går i blodet

Ingen kan sikre sig at undgå sygdom, men du kan gøre dit til, at din hest er stærk nok til at modstå sygdom. Lidt ligesom mennesker

  • Kend din hest når den er rask. Hold øje med dens spiselyst, temperatur, øjne, næse, måde at bevæge sig på, hvile og være frisk på. KEND DIN hest, så du kan kende den, når hesten er på vej til at blive syg. Jo hurtigere du agerer, jo hurtigere helbredelse
  • Godt foder med de mineraler som er nødvendigt. Ikke for meget ikke for lidt. Foder hestene  i forhold til brug, drægtighed eller foldbums. Vær sikker på at din hest kan optage den mængde og det foder, som du giver den. Ikke for fed, ikke for tynd, ikke stresset men heller ikke uden energi. Kig på energiniveau, pels og øjne – det siger ofte alt om din fodring. OG husk HØ
  • Kontinuerlig og struktureret motionsplan. Ingen heste burde stå en hel dag i boks. Der er mange motionsmuligheder, uanset hvordan du holder hest. 
  • Jeg tror på, at kontinuerlig motion, fold og godt hø, foder og godt staldklima er vejen frem til et stærkt immunforsvar. Støvfri stald, sund udluftning med vinduer, rene senge og ingen fugt. Heste bliver ikke stærke af guldhestehoveder på boksene, snorlige og samme bundforhold at træne i, aldrig set regnen i hverdagens lys eller pakket ind i vat og bobleplast. Ved at holde øje med hestene, går på de samme folde, gøre tingene kontinuerlig, kan hesten faktisk lære at begå sig på fold og tur i al slags vejr uden for mange skader. At få hesten ud i yderpositioner, kuperet terræn og varieret underlag styrker dens sener og knogler samt gør din hest glad.
  • Kørsel. Lær din hest at køre de første gange i livet uden stress til træning. Lær den med ro at gå op og ned ad traileren, så den forbinder kørsel med ingen stress. Hold pauser på lange tur. KEND DIN HEST. Jeg tager altid en ekstra unghest med til træning i midten sammen med de rutinerede. Så lærer den at køre og være med uden at skulle præstere. Den forbinder altså kørsel med noget nemt de første mange gange. Sensitive, stressede heste forbinder oplevelser stærkere end måske andre heste. Oplevelserne kan stresse hesten for altid, hvis du ikke giver den muligheden for den gode oplevelse i starten. Tjek din hests temperatur før afgang lange tur og tjek den ved ankomst. Samt tjek den næste dag, hvis du fx sover ude til et stævne. Måske har din hest brug for ekstra hviledage at komme sig efter en lang køretur. Starter du konkurrence på en hest med feber eller en svag hest kan det måske gøre den mere modtagelig overfor andre heste, som måske udskiller virus.
  • Del dit udstyr op. Ha strigler og kasser til de forskellige heste. Det har vi. Brug aldrig underlag, grimer til samme heste. Desinficere gjorde, trenser efter hver hest. Alt det gør vi hver dag. Vi pudser og glitter ikke men HOLD nu op vi gør rent. Hver uge rengører vi også krybber og bokslåger. Det siges at virus kan leve i materialer op til uger.

 

 

Hvorfor vaccinere mod herpes, hvis du ikke er sikker på, at det virker?

For at hesten selv skal danne et højt indhold af anti-stoffer i blodet, således at den er maksimalt beskyttet, hvis den skulle møde den pågældende sygdom. Herved er kroppen beredt på infektionen, fordi der allerede er antistoffer i blodbanen.
Pt er det influenza, herpesvirus og stivkrampe,vi regelmæssigt vaccinerer imod i Danmark

Ved vaccinerede heste vil der være mindre virus udskillelse (dokumentation for). Jo mindre virus udskillelse, jo sværere bliver det for virussen at gå i blodet på hesten. Dvs. hesten med virus spreder det mindre i stalden, hvis den har mindre at sprede med.

I samråd med vores dyrlæger har vi valgt at gøre det til et krav i 2021 at have hest ved os at vaccinere for herpes, da risikoen for herpes er større i en besætning, hvor der kommer heste ud og ind hele tiden. Alle heste ved os er derfor blevet vaccineret denne uge. Nu ikke kun konkurrencehestene men alle. De skal vaccineres igen om en måned og igen om et halvt år. Alle er self vaccineret for influenza årligt og FEI hestene 1/2 årligt. Hvorfor vaccinere heste så tit? For at booste immunforsvaret. Heste, som er vaccineret, kan godt blive smittet, men pga. det forstærkede immunforsvar vil sygdomsforløbet som regel være mildt eller slet ikke tilstede

Reaktionen på hestene, når de bliver vaccineret, kan forekomme via stivelse, snot, træthed, lidt feberstigning, går fra krybben. Her holder vi øje med, om reaktionen forsvinder efter nogle dage. Derfor skal der ikke motioneres hårdt 3-4 dage efter en vaccination. MEN igen KEND DIN HEST. Hvordan reagerer din hest?

Bredskabsplan. VÆR klar på hvordan din stald deles op inden sygdom

Her fortæller jeg lidt om vores bredskabsplan, hvis der udbryder virus.

Virus smitter op til 5 meter. Skab afstand så hestene kan sprede virussen så lidt som muligt. FX hver anden boks tages i brug

Telt stald op i ridehallen hvis vi mangler plads

Hvordan opstår herpes virus type 1?

Det er en virus. Den ligger latent i hesten. Sygdommen er tusgammel. Gå ikke i panik. Hav dit vaccineprogram i orden i din stald. Pas din hest godt og som en hest.

Skulle herpes 1 gå i blodet og sprede sig, vil den få stigende feber over flere dage. Hesten får ikke ilt nok til nervebanerne, når det går i blodet. Besvær med urin og gødning og værste fald kan hesten ikke komme op. Aller værste fald dør den. Det sker, når der kommer for meget virus ind i blodet. Tilkald dyrlæge hvis feber. Virus herpes 1 er mest nys og snot, som regel ikke hoste. Få en Svaber og blodprøve mod den virus hesten har, så du hurtigst muligt ved, hvad du har med at gøre. Gå i gang med din beredskabsplan, hvis prøverne viser herpes 1 eller anden smitsom virus. Skil de heste uden symptomer fra de med symptomer. Også selvom nogen måske senere uheldigt viser tegn på sygdom. Stalden skal helst deles op hurtigst muligt i zoner; SYGE, EVT Smittede og ikke tegn på smitte (ikke i kontakt med de smittede). Tal med dyrlægen om din plan hurtigst muligt i processen, så du undgår spredning. Få din dyrlæge til at tilse hestene jævnligt.

Heste bliver syge – det gør vi også – vi kan kun gøre vores bedste. Hestene skal selv danne antistoffer og have et stærkt immunforsvar til at slå sygdommen ned. Vi kan ikke medicinere sygdommen væk. Kun smertestille. Nøjagtig ligesom mennesker. Mennesker med svagt immunforsvar, andre sygdomme i kroppen er mere modtagelige overfor virus end de med stærk immunforsvar og en rask krop.

LEV Hestesund og vær forberedt

fb-share-icon