Nej, jeg er ikke GRAVID…

Nej, jeg er ikke GRAVID…

22. april 2022 Af Georgia Timmermann

Vi knokler i øjeblikket med en masse spændende projekter hjemme på ridecentret – video nedenfor siger alt. Derfor er jeg ikke at finde på stævnebanen pt. og det første folk spørger om; er du gravid?. Der er også en anden grund, men den får I først i næste blogindlæg. Stalden er stadig fyldt med heste men vi træner hjemme og på kollegaers baner. Og nej jeg er IKKE gravid….

 

Stalden er ved at blive malet. Alt er spulet ned, tørret, rengjort og skrabet af med knofedt. Så er penslerne i gang. Nu mangler vi alle spær, de skal være sorte hele vejen op i loftet. Vi er Ninja aka MIG og mit team af ansatte og frivillige.. Samtidig har vi 15 heste under sadel.

Snart kommer der nye krydsfiner boksplader, som skal skæres til og sættes op i stedet for de gamle boksplader, som har udlevet deres tid.

At have eget sted kræver at du kan gå til hånde alle steder, men også at du er god til at uddelegere. God til at kommunikere med alle slags mennesker. De fleste af vores heste er ejet af andre, og de skal selvfølgelig kunne følge deres kære heste, når de er i ridning. Det gør vi via FB eller whats app og samler alle video på vores youtube kanal. PÅ ridelejrene har vi en gruppe kun med foto og video af ungernes ridning. Her kan der aldrig komme nok ind, synes forældrene…

Vores sted er ikke finansieret af rige forældre, sponsorer eller investorer. DVS. banken kræver hvert år overskud ellers lukker de biksen. Det er hårdt arbejde og vi lever af min kunnen og talent med heste. Så vigtigst er, at jeg sidder på mindst 5 heste dagligt – gerne 7. Resten rider Wiktoria med mig ved hendes side. På den måde holder vi øje sammen, hvordan hestene udvikler sig fysisk og mentalt.

Eftersom vi har med unge heste at gøre lige fra total RÅ til 145 heste kræver det utrolig megen viden og MOD. Mod, fordi du skal være rolig, når de ikke vil læsses, bukker eller løber, når du rider – det kræver mod blot at følge med og være rolig. Viden, fordi du skal vide, hvad du gør. Unge heste tåler ikke samme fejl som de rutinerede heste. Dårlig balance eller ryttere som er bange og usikre – så bliver de unge heste selv usikre. De begynder ikke at ville gå frem, bukker eller stejler måske, bider efter schenkel, slår med hovedet… Der er mange signaler fra heste, og det er som regel ikke KUN, fordi de er frække eller har ondt. Det er som regel, fordi

  • signalerne fra rytter er usikre,
  • balancen er dårlig ved rytteren
  • rytteren er gået for langt i træningen til, hvad den unge heste var klar til på det tidspunkt.

Vores hverdag går med at sørge for, at hestene trives på arbejde, på fold og i stalden. Stressede heste er svære at ride til med ro. Heste (især unge) trives bedst i samme rytme/vane hver dag.

Har du ikke tid til at have den unge hest fast i hænder alle dage i ugen, når den tilrides, så er mit råd at lade være. Meget bedre at bruge en måned i kontinuerlig arbejde, hvor du får de gode hestevaner roligt og sikkert ind hver dag.

Når hesten er tilredet i alle gangarter og føles tillidsfuld og tilfreds med jobbet som ridehest, så kan hesten sagtens arbejdes med mindre dage om ugen eller holde helt fri og startes op igen måneder efter. HESTE husker (især de unge).

Hesten skal trives i boksen. Trives hesten ikke ved os med naboen, får den en anden nabo. Er hesten ked af at være på fold alene, kommunikerer vi med ejer og overtaler dem til, at den skal have en legekammerat på fold. Vi har god erfaring med at dele dem op i køn.

Trives den ikke i de store udebokse, som vi har, selvom ejerne mener, at her skal deres unge hest stå, taler vi med ejerne om det. Står den ikke stille ved smed, hjælper vi smeden ved at holde, give den unge hest lidt at tygge på eller øver nogle uger mere, inden smeden prøver igen. Første oplevelse med smed og dyrlæge, løfte ben, trense og sadel på samt stige op og ned er yderst vigtig – skynd dig aldrig i starten – DE UNGE HESTE HUSKER EVIGT

Er hesten meget sensitiv med udstyr, så brug mere tid med strigling. Vi har mange frivillige her som strigler løs på de unge heste. Og strigl kun der, hvor den synes det er skønt. Med tålmodighed de første par gange, kommer du nemmere hele vejen rundt senere på kroppen. Vi tager også ofte et dækken på dem for blot at have noget på kroppen. På den måde vænner de sig gradvist og accepterer hurtigere rytteren på ryggen.

Vil den ikke vaskes første gang og går amok/stresser, vasker vi den let med spand og svamp nogle dage, og ikke længe efter trives hesten også med vandspiltov og slange. Tør den ikke være i rummet i solen, øver vi, at den står i boksen ved siden af solen tændt, øver at bakke lidt, står med den i solen uden at binde den. Trives den ikke med at få renset hove, tager vi kun forben nogle dage, strigler med den børste, som hesten elsker. Bruger evt. et tov til langsomt at vende den til at holde bagbenet… Alt sammen tager tid og jo tidligere det øves KORREKT med hesten, jo nemmere et job har vi med tilridningen.

https://youtu.be/Zer341D0Wfo

 

Sammen med min ansat/rytter driver vi Georgia Horses fra kl. 7 til 14, hvor vi rider. Så holder vi pause og så underviser jeg til ca. kl. 20. Derefter lukker jeg eller mit team stalden. Sørger for grimer er af hestene, dækkener sidder korrekt, ingen lort i krybber, vandkopper eller bokse, når de kommer ind. Ad libitum hø så de altid har noget at tygge i på stald og fold. Derved undgår du stress. Så meget foldtid som muligt. Mange af mine heste sover også ude om natten, hvis vejret tillader det. Bare de har hø og trives med det, så er det UD UD UD UD

Spørg endelig, hvis I har nogle problemer med jeres tilridning. Jeg svarer kun i kommentarer til dette indlæg så skriv her

 

Glæd jer til mit næste post – det bliver hjerteskærende, sejt men også sørgeligt. Ligeledes glæder vi os til at vise jer stalden, når den er helt færdig. OG ja GLÆD jer, vores springbane bliver for crazy – snart poster jeg også hvorfor. Kan ikke vente med at fortælle jer om det hele. Kryds fingre for at alt lykkedes de næste 4 uger

 

 

 

Tak fordi I følger med

fb-share-icon