Bruger du dine SANSER sammen med DIN hest

Bruger du dine SANSER sammen med DIN hest

10. januar 2019 0 Af georgiatimmermann

Dine sanser kan redde din hest fra ulykker. Dine sanser kan gøre DIG bedre til at forstå din hest. Dine sanser kan forbedre DIN ridning og pasning

At holde hesten glad og rask er ikke kun held. Held er noget man træner. Jo mere du træner, jo heldigere er du. Så jo mere du øver dig på at ride og passe heste, jo bedre bliver du til det og jo heldigere er du. Du skal åbne op for dine sanser og lære at bruge dem automatisk i omgang med DIN hest.

Jeg tilrider alt lige fra pony til væddeløber til topspringheste og dressurheste. Jeg har uddannet og passet mange heste hele vejen op til 145 i springning. Mine sanser er blevet mit dagligdags redskab.

Jeg tror på, at jo mere du er sammen med hestene dagen lang i deres rutiner og brænder for træning og pasning, jo mere tænker du som en hest. Og jo bedre bliver du til at undgå uheld.

Jeg bruger enormt meget tid på at udfolde mine sanser. Jeg observerer automatisk ved træning og pasning skole- eller konkurrencehestene, føllene eller unghestene, om de er GLADE (modsat stressede).

Bruger du dine sanser, når du er sammen med din hest:

SER DU til hesten: Vil min hest ind fra fold først, så kommer den det. Vil den trækkes til løsspringning, så gør jeg det, i stedet for at jage den ned i enden. Blot for at undgå stress. Heste skal være aktive uden stress både til træning, på fold og i stald.

Se på din HEST, når den spiser og drikker, når den er på folden eller når den er i boksen. Spiser den skævt, spytter den maden ud, savler den, drikker den nok. Slikker den på lågen. Alting kan være mangel på noget eller en vane den har fået, godt eller skidt.

Se på din hest, når den er træt efter træning, eller når den er frisk før træning. Kender du din hest, så kan du næsten forudse om den er syg eller ved at blive det. Hermed kan du hurtigere opdage ændringer.

Stresser den i boksen pga sidemanden, flyt den til en anden sidemand. Trives den i sin boks og på folden? Ønsker din hest en foldkammerat eller kan den nøjes med at snuse til sidemanden? Sparker den foldkammeraten ned. Trives din hest ikke, kan det påvirke din hest på stald og til ridning.

Min hest skal være glad og frisk, når jeg sætter mig op – villig til frivilligt at gå fremad og min hest skal synes træning er sjovt, ellers må jeg se på, hvad jeg kan gøre bedre i mit management og min ridning.

Ruller din hest sig gerne efter ridning så lad den rulle sig uden udstyr i hal eller på bane. Strigl Din hest og tjek for varmeknubser og andre skindproblemer (især dækkenheste). Det er bedre, at de ruller sig, end at de sidder fast i boksen pga rul.

LUGTER DU til din hest. Lugter hoven, fordi din hest har sur stråle, skal du reagere på det. Din lugtesans kan også bruges, hvis der lugter brændt, fx lugter det ofte, hvis din hest har skrabet på staldgangen. Hesten lugter dårligt ud af munden, så kan din hest have en rådden tand. Lugter der anderledes i stald eller i hestens foder, skal antennerne være ude, så du kan undgå, at hesten spiser dårligt mad eller der måske brænder et sted.

HØRER du din hest. Jeg rider i hallen og hører uro ude på foldene. Jeg kigger selvfølgelig ud og ser, at en anden hest er hoppet på den forkerte paddock. Eller de løber vildt rundt pga noget plastik, som er kommet deres vej, eller fordi stormen driller (heste hader storm). De er tæt på at bryde ud af folden i panik.

Jeg hører også efter deres vejrtrækning, når jeg træner. Jeg kan hver en vejrtrækning på hestene. Calia som puster kraftigt og derfor helst vil have anatomisk trense på, så hun kan bruge sin vejrtrækning bedst muligt. Nogle som måske har strubepipning lyd.

Lyt om din hest hoster og hvilken slags hoste. Hvornår den hoster. Opsnapper du din hests hoste i tide, kan du undgå kronisk hoste eller finde ud af om wrapen/høet var for støvet/svampet.

Smager DU på det, som DIN hest får: Ja jeg smager selv på foderet, hvis hesten skal have noget nyt eller nyt ankommet foder (er det frisk), blot for selv at have en ide om det smager gammelt.

Føler DU din hest: hvordan den går i sine bevægelser – ændringer – er den som den plejer – bliver den ringere eller bedre. Springer den pludselig skæv, kigger den pludselig – løsning – måske et trin tilbage i træningen og prøv igen. Eller måske har din hest ondt et sted og prøver at fortælle dig det, eller måske er den blot lidt stædig den dag.

Føl på din hest, rør ved den. Er hesten varm. Skal den have et koldere eller varmere dækken på. Hvordan er den, når du strigler, gnubber den – kan den lide hård gnub eller fin blød strigle. Hvordan ser dens ben ud – udvikler der sig; galde eller har den nogle andre ændringer. Kend din hest´s krop.

Brug sanserne når DIN hest har det godt, så DU kan vide, når din hest ikke har det godt

Antennerne ud

Tak fordi du læser med på min blog. Det gir mig lyst til at dele min hverdag med DIG