Viser heste kun smerte via udstyr?

Viser heste kun smerte via udstyr?

23. marts 2021 Af Georgia Timmermann

Nogle heste er store og flotte muskelmæssig med en sensitiv krop indeni. Nogle hader, når rytteren sætter sig tungt og tager fat fortil. Heste løber fra ubehag. Heste er flugtdyr.  Men ubehag betyder måske ikke fysisk smerte, men det som DU GØR, som hesten ikke kan lide.

Jeg tror på, at hesten reagerer på DIG. Hvad du gør, og hvordan du gør det?

Hvordan er din følelse indeni, når du sadler/stiger op på din hest? Er det: STÅ KRIKKE ellers skal farmand nok vise dig hvordan og hvem der bestemmer. ER det; Må jeg stige op? Nu stiger jeg op på dig…

Stort set alle heste reagerer på DIN måde at være på inden i (er du sikker og rolig eller er du usikker og stresset?). Men behandler du dem, som de vil behandles, står de bomstille.

Nogle af de unge har slet ikke villet vaskes eller stå bundet uden at sprænge grimer. Nu står de bom stille men en reagerer stadig, hvis du er langt væk, når du vil tage sadlen op på ham eller for hurtig. Ikke pga smerte fra udstyr eller ridning, men fordi han har en oplevelse som to års, hvor han skulle have dyrlæge uden at være rigtig tam. Det sidder stadig i ham. Men forstår du placeringen af dig, når du sadler ham, ligner han en gammel elevhest ved opsadling.

Jeg tror ikke, at teoretikere kan stå og glo på flere heste og sige, at de har smerte ved opsadling, fordi de er urolige eller pisker med halen, vimser rundt og lægger ørerne. Heste reagerer på oplevelser, som de har haft. Reaktionen kan ja være udstyret, men det kan så sandelig også være måden, som du var eller er på overfor din hest. HESTE HUSKER OPLEVELSER.

Har du ikke fået ordnet tænder på hesten, og du rider for længe inden at få dem ordnet. Reaktionen, når tænderne er ordnet, kan sagtens være den samme, som da hesten havde ondt, fordi hesten husker oplevelsen af smerte fra tandspidser eller ulvetand. Så den forbinder trensen med oplevelse af smerte, selvom den ikke længere har smerte. Derfor kan den stadig have samme vane. HESTE er vanedyr

Måden du lægger sadlen op, kan hestene også reagere på. Mosler du rundt med udstyret, er usikker og en hest lurer, at du måske er fysisk lille og usikker, bliver de urolige. Flere gange på den måde forstærker vanen. Ofte ender det i, at hestene snyder dig og trækker hovedet opad. Er det, fordi de har smerte ved trense? Eller er det ulydighed eller uvidenhed fra os mennesker. Det tidspunkt teoretikerne kan være sikker på smerte, er hvis sadlen ikke passer. Dog har vi ingen v os, som lægger ørene af aggression. Det gør hopperne, hvis nogen andre heste kommer for tæt på deres boks. Og især ved madtid. Mennesker er de aldrig aggressiv overfor. Og hvis de er, kan du være sikker på, at der er tale om mega dårlige oplevelser (eller smerte). For at en hest er aggressiv eller mega sur, så skal ørene ret langt tilbage. Så igen – hvad ser du og hvad gør du?

Jeg ved af mange mange års erfaring, over 500 tilridninger og redet i 43 år i træk at heste taler. Ligesom mennesker har heste brug for gentagelser for at skabe tryghed i det, som vi byder dem. Og at ikke alt skal være perfekt og slet ikke de første par gange. Hestene skal nok med tiden stå stille ved skammel. Her vises to ekstrem sensitive heste ved opstigning. De har efterhånden lært det. Dog er det vigtigt stadig at gentage og gøre det samme hver gang. Med tiden bliver det “perfekt”.

Du kan alt med heste, hvis tilliden bygges op med vaner og tryghed. Foto Jimmi Leen Friiis

ER du hård ved en sensitiv hest, så husker den det for evigt og er bange for kontakten med rytter ved opsadling. Kaster du dækken op første gang, er den evigt bange for at få dækken på. Din placering er vigtig.

Vaner og tillid bygges op via mange gentagelser, som hesten kan overskue

En hest med et stærkt roligt sind, måske endda lidt fræk (napper. Klør sig…) kan måske tåle en hårdere attitude og viser ingen tegn på uro, hvis du er hård i din attitude. Og hæver stemmen. Dog tror jeg på med vallakker og hopper, at de sagtens kan opdrages med tillid og ro. Vi skal blot have en del mere tålmodighed og være flittige i omgangen med især de unge heste.

  • Presser du en stor hest uden muskler, ung og slet ikke klar til presset, så får den hurtigt smerte og vil huske det længe efter. Og især hvis du ikke gradvis vænner den til at få spændt gjorden. Her er det vigtigt at bruge rigtig meget tid på nusse og strigle og tilvænning, så den husker dig opsadleren som noget godt.
  • Måske har du givet din hest fri eller ikke redet så hårdt nogle dage, og næste dag stepper den rundt, skraber og står uroligt ved opsadling. Betyder det smerte eller glæder den sig blot til job?
  • Måske strigler du med en hård strigle, som hesten ikke kan lide. Betyder det, at den har smerte? Eller som jeg ved med enkelte heste i min stald, så kan mænd ikke komme til dem, hvis de er for frembrusende. De viger fra dem, nærmest går ned i knæ ved synet af dem. Det har jo intet med striglen eller smerte at gøre. Det er oplevelsen eller blot sådan den er. Så må du finde dens måde at komme til den på. MÅSKE skal DU ændre dig for hestens skyld og ikke omvendt?
  • Hestene kan også være i brunst, så pisker hun med halen, når hun sadles, fordi al berøring gør hende brunstig. Er det smerte?
  • Nogle hader koldt vand men står fx bomstille, når vi har varmt vand. Betyder det at de har smerte ved håndtering, når de vaskes med koldt vand. Nogle elsker solarium, når vi sadler. Det at være varm inden arbejde, gør det bare mere behageligt.
  • Nogle hader, når du stiger op, fordi din vægt og ben er fordelt forud, bagud hvor du kilder dem… heste er forskellige.

For at heste kan klare pres fra store stævner som ses her med Ama og jeg, kræves mange gode oplevelser inden

Allervigtigst er, at du kender din hest. Du ved, når den er frisk, du ved, når den er træt. På den måde kan du lettere se, om det er smerte, ulydighed eller noget du gør, som får den til at reagere. Måske er dens historik vigtig at vide, hvis den har oplevelser med rytteren er faldet af ved opstigning eller anden oplevelse ved håndtering. Så du kan afkode oplevelserne til gode oplevelser.

Ved os har vi røntgenfoto på alle heste. Tænder ordnet. De er passet med alle vacciner og ormekur og test. Så ved vi, at vi starter på sunde heste fysisk, så kan vi holde øje med evt. kommende sygdomme. Samt Mind my Horse massør Lissi er kommet til hestene igennem 4 år og selvfølgelig de bedste dyrlæger at søge råd eller sparring ved.

Der udover er en god sadel, som passer. Trense og bid samt næsebånd som passer til rytterens hånd ekstrem vigtig. Godt udstyr er også finde den rigtige gjord til hesten, og ikke bare fordi du vil se godt ud. Om du spænder gjorden hårdt eller gradvis, kan påvirke din hest. Holde øje med at gjorden ikke niver eller irriterer hesten. Din vægtfordeling og balance på hestens præmisser.

Heste kan stresse over alt lige fra staldmakker til transport eller udstyr. Ha øje for hvad ikke stresser din hest. Prøv dig frem eller hav en god underviser med stor viden. Hele dagen i boks er bare NO GO. Jo mere motion og fold uden pres jo bedre. Godt foder og godt hø, daglige vaner, så undgår du stress og har en glad hest, når du sadler.

fb-share-icon